Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dolar/TL 2.69'u aştı

Dolar/TL 2.69'u aştı

Dolar/TL 2.6951 ile rekor tazeledi (21:47'de güncellendi)

Giriş: 14 Nisan 2015, Salı 09:12
Güncelleme: 15 Nisan 2015, Çarşamba 11:03

(21:47'de güncellendi)

Dolar/TL kuru, TSİ 13:12'de 2.6873 ile rekor tazelemesinin ardından Merkez Bankası'nın sözlü müdahalesi ve beklenti altında kalan ABD verisi sonrası 2.67'nin altına gevşedi. Ancak kurdaki aşağı yönlü hareket kısa sürdü. Dolar/TL akşam saatlerinde yeniden yüzde 1.5'lik artışla 2.6951 oldu ve rekor tazeledi. Kur TSİ 21:46'da yüzde 1'den fazla yükselerek 2,6908 seviyesine geldi.

Merkez Bankası, 22 Nisan'da geçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının gündemine ilişkin açıklamada bulundu. Merkez, açıklamasında, söz konusu toplantıda, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını duyurdu.

ABD'de perakende satışlar Mart ayında yüzde 0.9'luk artış gösterdi. Ancak Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1.1 artış olmuştu.

Euro/dolar paritesi ise yüzde 0.5'ten fazla yükselerek 1.0658 seviyesine geldi. Dolar endeksi ise yüzde 98.767 seviyesine geriledi.

Dolar/TL kuru Pazartesi günü haftaya 2.63 ile başladı ve gün içinde dolar/TL kuru kademeli olarak yükseliş gösterdi. Dolar/TL gün içinde 2.65’i ve akşam saatlerinde ise 2.66'yı aştı.

Dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta Cuma günü 2.64’ün üzerine çıktı ve bu seviyede tutunamayarak geriledi. Kur haftayı 2.63 seviyesinden kapattı.

Eczacıbaşı Menkul Değerler Teknik Analisti Sevim Şahin, "Son dönemde dolar endeksi yeniden yukarı yönlü hareket eğilimini sergileyince gelişmiş ve gelişmekte olan tüm para birimleri karşısındaki gücünü artırdı. Özellikle 6 Nisan'dan sonra bu son fiyat hareketinin olduğunu varsayıyoruz. Gene aynı tarihten sonra gelişmekte olan para birimlerinde en fazla değer kaybını Türk Lirası yaşadı. TL'yi Güney Afrika randı takip ediyor. Bu iki para biriminin hassasiyeti biraz daha fazla. İkisi genelde aynı yönde kareket ediyor. Türk Lirasındaki kırılganlığın daha fazla olmasının nedeni cari açığın yüksek olması. Hem Güney Afrika hem de Türkiye cari açıkları yüksek olan ülkeler. Diğer taraftan tabii ki yurt içinde seçim öncesi oluşan siyasi belirsizlik de baskıyı artırıyor. Seçim öncesindeki dönemde oluşumuz nedeniyle kırılganlık bir miktar daha artıyor" şeklinde konuştu.

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge, “Yurtdışı piyasalarda doların tekrardan değerlenmesi söz konusu. Euro/dolar paritesinin tekrar 1.05’lere doğru geri çekilmesi, tüm dünyada doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazanmasına sebep veriyor. Dolarda boğa piyasasından bahsetmek mümkün. TL’nin içerde bundan fazlasıyla etkilendiğini görüyoruz. Bunun altında tabii yaklaşan seçimlerle birlikte yurtiçinde artan siyasi tansiyon etkili oluyor, TL’nin bir miktar daha negatif algılanmasına neden oluyor. Bozulma trendinin bir süre daha devam etmesini olası görüyorum. Dolar/TL’de 2.55 ve 2.65 seviyeleri kritik. 2.65’in üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareket söz konusu olabilir. Şu anda olumsuz senaryoda 2.70-2.75 bölgesine doğru bir hareket beni pek şaşırtmaz. Tersi bir durumda yani 2.65’in altına yöneldiğinde ilk önce 2.60 ve 2.55 seviyeleri olumsuz senaryoda göreceğimiz seviyeler gibi gözüküyor” değerlendirmelerini yaptı.

Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu kurdaki yükselişin seyri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Akşam saatlerinde böyle yükselişleri en son 2007 yılında gördük. Türkiye piyasasının kapanmasının ardından yurtdışındaki gelişmelerle hacimsiz bir yükseliş gerçekleşti. Dolar/TL kurunda yükselişin bir süre daha süreceği kanaatindeyim. Kar realizasyonu görülebilir ve belirli bir konsolidasyon süreci görülebilir. Ancak nereye kadar çıkacağını söylemek zor olsa da 2.72-2.73’e kadar ataklar sürecektir. Bu noktada direnç hesaplamaları yapılır.

Dolar endeksinin yüzde 57.6’sını euro oluşturuyor. Euro/dolar paritesindeki gerilemelerin dolar/TL’de yükseliş etkisi yarattığı açık. Ancak paritede yeni bir düşük seviyeye veya yeni bir gerileme görmedik. Bu yüzden dolar/TL’deki yükselişi sadece dolar endeksine bağlamak doğru değil. Seçimlerin yaklaşması ile oluşan belirsizlik kuru etkilediği gibi, kur gelişmekte olan ülke para birimlerindeki hareketleri de takip ediyor. Macaristan forinti, Doğu Avrupa para birimleri, Polonya zlotisi gibi para birimleri de zayıf performans sergiliyorlar. Türk Lirası dinamiğinde seçimin yaklaşması ile risk algısı yükseliyor. Dolar/TL şu an satmak isteyeceğiniz bir şey değil. Kurdaki yükseliş yalnızca dolar endeksine bağlanmamalı, iç dinamiklere de bağlı” dedi.

Dolar endeksinde 6 adet para birimi bulunuyor. Endeksin yüzde 57.6’sını euro, yüzde 13.6’sını yen, yüzde 11.9’unu sterlin, yüzde 9.1’ini Kanada doları, yüzde 4.1’ini İsveç kronu ve yüzde 3.6’sını İsviçre frangı oluşturuyor

(21:47'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü

Güneş Doğan

gdogan@bloomberght.com