Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'de büyüme %7'ye yavaşladı

Çin'de büyüme %7'ye yavaşladı

  • Çin ekonomisi, ilk çeyrekte hükümetin hedefi olan yüzde 7'ye yavaşlayarak 2009'dan bu yana en zayıf büyümeyi kaydetti

Giriş: 15 Nisan 2015, Çarşamba 06:30
Güncelleme: 16 Nisan 2015, Perşembe 07:56

Çin ekonomisi, ilk çeyrekte 2009'dan bu yana en zayıf hızda büyüme gösterdi. Üretim, yatırım ve perakende verileri ekonomik yavaşlamanın derinleştiğine işaret etti.

İstatistik Kurumu’nun Pekin’de Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre yurtiçi hasıla büyümesi, Mart ayında sona eren üç aylık dönemde bir yıl önceye göre yüzde 7 yükseldi. Büyüme verisi, ekonomist tahminlerinin medyanı ve ülke yönetiminin yıllık genişleme hedefi ile paralel geldi. Sanayi üretimine ait Mart ayı verisi Bloomberg News anketine katılan 40 ekonomistin tümünün tahmininden zayıf geldi.

Çin liderleri, borç riskleri, yolsuzluk ve çevre kirliliğini kontrol altına almaya çalışmaları ile birlikte daha yavaş bir ekonomik genişlemeye tolerans gösterdikleri sinyali verdiler. Ancak Çarşamba günü açıklanan veriler, politika yapıcıların daha fazla teşvik uygulayacakları düşüncesini destekler nitelikte. Başbakan Li Keqiang hükümeti şimdiye kadar konut alım kurallarını gevşetti, ülkede faiz oranları iki kez düşürüldü ve bankalar için zorunlu karşılıklarda indirime gidildi.

Hong Kong’daki UBS AG baş Çin ekonomisti Wang Tao, “Mart ayı sanayi üretiminin bu kadar zayıf gelmesi beni şaşırttı. Para politikasının etkisi sınırlı ve faizleri düşürmeleri gerek. Hükümet gayrimenkul sektöründeki yavaşlamanın üzerine gitmek ve alt yapı harcamalarını artırmak için adım atacaktır” dedi.

Sanayi üretimi Mart ayında bir yıl önceye göre yüzde 5.6 yükseldi. Analistler yüzde 7’lik bir artış bekliyordu. Parekande satışlar yüzde 10.2 yükseldi. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 10.9’luk bir artışa işaret ediyordu. Sabit varlık yatırımları ilk çeyrekte yüzde 13.5 genişledi. Ekonomistler yüzde 13.9’lik bir artış bekliyordu.

Hong Kong’da bulunan Credit Agricole SA kıdemli ekonomisti Dariusz Kowalczyk, “Politika yapıcıların ekonomiyi teşvik etmek için daha fazlasını yapması acil bir hal aldı. Parasal gevşeme, mali harcamalarda ve altyapı projelerinde ivmelenme bekliyoruz” dedi.