Zeybekci: Kurda yaşananlar dünyanın her yerinde yaşanıyor
Zeybekci, "Kulaklarınızı bazı felaket tellallarına, kriz tellallarına tıkayın. Şu anda kurda yaşanan gelişmeler dünyanın her yerinde yaşanan bir dalgalanma" dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Kulaklarınızı bazı felaket tellallarına, kriz tellallarına tıkayın. Şu anda kurda yaşanan gelişmeler dünyanın her yerinde yaşanan bir dalgalanma. Euro ne kadar değer kaybettiyse, frank, kron, sterlin ne kadar değer kaybedip dalgalandıysa Türk Lirası da aynı oranda dalgalanıyor" dedi.
Zeybekci, bu yıl 53'üncüsü düzenlenen "İstanbul Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı 2015 (AYMOD)"un açılışında yaptığı konuşmada, ayakkabıcılığın ecdat mesleği olduğunu belirtti.
Bakan olduktan sonra sektöre ilişkin brifing alırken sektör ithalatından bahsedildiğinde, ülke olarak yapılan hatanın farkına vardıklarını dile getiren Zeybekci, şunları söyledi:
"Türkiye olarak, kalitesinden emin olduğumuz, modasından tasarımına kadar her şeyinden emin olduğumuz bu sektörde 1 milyar doların üzerinde ithalat yapıyor olmak bizim için kabul edilebilir değildi. Bunun üzerine ayakkabı ile ilgili alınması gereken önlemleri aldık çünkü haksız bir rekabet vardı. Geldiğimiz noktada, 2015 yılı ilk 3 ayında yaklaşık 120 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı aşağı gitti, yani ayakkabı sanayicimiz 3 ayda sadece 120 milyon dolarlık iç piyasa ihtiyacını Türkiye'de kendi hammaddesiyle, kendi becerisiyle, kendi alın ve akıl teriyle Türkiye'de üreterek, Türkiye'nin pazarına sunmaya başladı."
Bakan Zeybekci, bunun bazı sonuçlarının olacağının önceden bilindiğini, bunların normal olduğunu vurgulayarak, "Mart ayı enflasyonuna baktığımız zaman, ayakkabı fiyatlarındaki artış bizi memnun etmedi. Bunu bekliyorduk zaten ama mart ayındaki enflasyona katkısından dolayı rahatsız olduğumu dikkatinize sunuyorum. Nisan ayında enflasyona eksi katkı bekliyoruz" diye konuştu.
Ayakkabı üretiminde Türkiye'nin lider olması gerektiğini belirten Zeybekci, Türkiye'nin Çin'in olduğu kategoride değil, moda, tasarım, kalite üreten ülkeler listesinde önemli noktaya geldiğini, hedefin Çin değil, marka ve kalite üreten ülkelerden çok daha fazla avantaja sahip olmak olduğunu aktardı.
- "35 milyar dolarlık haksız rekabet alanına doğrudan müdahale ediyoruz"-
Şu an Türkiye'nin 241 milyar dolarlık ithalatının yaklaşık 35 milyar dolarlık kısmının yüzde 100 Türkiye'de üretilebileceğini dile getiren Zeybekci, "Burada haksız rekabet olduğuna inanıyoruz. Ekonomi Bakanlığı, hükümet olarak, yaklaşık 34-35 milyar dolarlık bir alana doğrudan müdahale ediyoruz. Ayakkabı, mobilya, elektrikli ev aletleri gibi alanlarda haksız rekabeti önleyici çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Zeybekci, katılımcılara bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti milletvekili adaylarını tanıttığı Ankara'daki toplantıyı hatırlatarak, Başbakan Davutoğlu'nun selamlarını iletti.
Konuşmasında Türkiye'nin ihracat rakamları ve cari açıkta 12 yılda yaşadığı gelişmelere de değinen Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında ülkenin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olması için edilgen ekonomi anlayışından, kendi markasını, kendi dizaynını, kendi teknolojisini yaratan ülke aşamasına geçmesi gerektiğini savundu.
Zeybekci, bunu yapmak için ilk olarak bazı yüklerden kurtulunması gerektiğini ifade eden Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:
"2014 yılı itibariyle Türkiye'nin finanse edilme ihtiyacı duyulan cari açığı yüzde 4,6'ya düştü. 2015 itibariyle cari açıkta Türkiye yüzde 4 seviyesine gelecek, bu demektir ki Türkiye'nin cari açık problemi yoktur, dış ticaret açığı da artık sıfır noktasına gelmiştir, yüzde 72 şu an da ihracatın ithalatı karşılama oranı. Yıl sonu itibariyle bunun da yüzde 74-75'lere geldiğini göreceğiz. 2002 yılında ödediğiniz vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu, şimdi yüzde 13-14'ü faize gidiyor, bunu da aşağı çekeceğiz."
-"2015 yılı 2014 yılından daha iyi olacak"-
Türkiye'nin etrafında yaşanan olumsuzluklara rağmen, ülkenin 2014 yılında Avrupa Birliği ülkelerinden fazla bir büyüme rakamına ulaştığını ifade eden Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ama yüzde 2,9 büyüme Türkiye'nin ulaşması gereken büyüme değildir, ortalama yüzde 5'in altında büyümenin kabul edilemez olduğunun altını çiziyoruz. Kulaklarınızı bazı felaket tellallarına, kriz tellallarına tıkayın. Şu anda yaşadığımız kurla ilgili gelişmeler, dünyanın her yerinde yaşanan, dünya ekonomisine entegre olmuş bütün ülkelerde yaşanan bir dalgalanma.
Türk Lirası'ndan kaynaklanan bir dalgalanma değil, euro ne kadar değer kaybettiyse, frank, kron, sterlin, dolar karşısında ne kadar değer kaybedip dalgalandıysa Türk Lirası da aynı oranda dalgalanıyor. Bu bir düşme değildir, dünyanın tamamında ekonomi dengeleri yeniden oturuyor. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, piyasa kendi dengesini kendi sağlıklı yöntemleriyle bulacaktır, siz işinize bakın."
Bakan Zeybekci, 2015 yılının 2014 yılından daha iyi olacağı öngörüsünü paylaşarak, "Büyümemiz 2014 yılından daha iyi olacak. Birinci çeyrekte belki 2014'ün devamı olarak yüzde 1,5'lar seviyesinde bir büyüme, ama ikinci, üçüncü, dördüncü çeyreklerde Türkiye'nin büyümesinin çok daha üst seviyelerde olduğunu göreceksiniz. Türkiye'de istihdam da artacak" dedi.
-"İşbaşı eğitim kapsamında 6 ay işçi giderlerini biz ödeyeceğiz"-
Bakan Zeybekci, konuşmasında Bakanlık ve hükümet olarak ayakkabı sektörü için yaptıkları çalışmalar ve verilen teşviklere de değindi. Geçtiğimiz hafta açıklanan pakette sektörün en çok istediği noktaların gerçekleştirildiğine işaret eden Zeybekci, KKDF oranlarının sıfırlanmasının getirileri hakkında bilgi verdi.
Sektörün, yatırım teşviki konusundaki isteklerine de cevap verdiklerini bildiren Zeybekci, diğer bir sorun olan nitelikli insan gücü, yetişmiş eleman konusunda yaptıklarını ise şu şekilde özetledi:
"İşbaşı eğitimi getirdik şimdi. İşyerinize işbaşı eğitim kapsamında işe aldığınız acemi elemana, 6 ay boyunca asgari ücret olarak maaşı, sigortası ve stopajının tamamını hükümet olarak biz ödüyoruz. 6 ay sonra da yetişen elaman çalışmaya devam ettiği takdirde, özellikle ayakkabı sektörü için, yaklaşık olarak 4 yıl boyunca sigorta işveren payı ve stopajını biz ödemeye devam ediyoruz."
Bakan Zeybekci'nin konuşması sık sık alkışlarla bölündü. Konuşmasının ardından Zeybekci'ye Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin tarafından seramik tabak takdim edildi.
Bakan Zeybekci daha sonra fuar alanını gezerek, ayakkabı denedi.
AA