Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası yaptırımların bir dönem daha sürerek 6 yıldan bu yana ilk kez resesyona ilerleyen ekonomi üzerindeki baskıyı artıracağı değerlendirmesinde bulundu.

Rubledeki toparlanma ve bankalardaki istikrarı memnuniyetler karşıladığını ifade eden Putin, Rusya’nın ‘zor ekonomik koşullarla’ mücadele ettiğini vurguladı.

Petrol fiyatlarının istikrarlaşmasına rağmen merkez bankası ekonominin bu yıl yüzde 4 kadar daralacağı tahmininde bulunuyor

Putin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Yaptırımları, gelişimde yeni bir seviyeye hareket etmek için kullanmalıyız. Buna örnek olarak yerel sanayinin teşvik edilmesi gösterilebilir. Yaptırımların sona ermesini beklememeliyiz. Çünkü bu politik ve stratejik bir sorun” ifadelerini kullandı.

Ruble dolar karşısında, Çarşamba günü Kasım’dan bu yana ilk kez 50 seviyesinin altına güçlendi. Ruble geçtiğimiz yıl 70 üzerine geriledi. Ruble dolar karşısında, üç günlük yükselişin ardından  yüzde 0.6 zayıflayarak Moskova saati ile 12:35’te 49.98 seviyesinde geldi.

Maliye Bakanı Anton Siluanov Salı günü, “Ekonomik büyüme ikinci yarı yılda hızlanabilir” dedi.

Putin, rubledeki yükselişin Rusya’nın ekonomik problemlerin doruğa ulaştığı noktayı aştığını gösterdiğini dile getirdi. Ülkenin ekonomik sorunları, yaptırımlar petroldeki düşüş ile şiddetlendi.