Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel emlak balonuna yönelik endişeler artmaya devam ediyor. Endeks şirketi MSCI’ın son verilerine göre sektörde fiyatların yükselmesi ve faizlerin rekor düşük seviyeleri görmesi dikkatleri bu yöne çekti.

MSCI’dan yapılan açıklamada, emlak sektöründeki fiyatlamaların artan bir şekilde ‘agresif’ olduğu vurgulanıyor. ABD’de yatırımcıların kiralama gelirlerinin 2008 krizinin de altına gerilediği kaydediliyor.

Küresel boyutta emlak kaynaklı ortalama karlar 2014’te yüzde 9.9’a yükseldi. Bu yükselişte emlak değerlemelerindeki atış etkili oldu. Üst üste 5 yıl boyunda artan karlar 2007’den bu yana en yüksek düzeye geldi. Yükselen konut fiyatları da beraberinde kira geliri oranlarını düşürüyor.

MSCI araştırma direktörü Peter Hobbs, Dünyanın en büyük piyasalarında emlak fiyatlarında yaşanan fiyat sarmalının, mevcut durumun sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırdığının altını çizdi. 

Küresel tahvil piyasasında faizlerinin rekor düşüş seviyelerde olduğunu hatırlatan Hobbs, “Bu durum yatırımcıları emlak sektörüne yöneltiyor” dedi.

Dünya’nın en büyük emlak şirketi olan Blackstone'un başkanı Jonathan Gray ise sektörde bir balon olduğunu reddederek, “Henüz bir sarmalın ortasındayız” dedi.