Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'de seçimler öncesi artan tedirginlik, Türk Lirasının dolar karşısında gösterdiği hızlı değer kaybında yansımasını buldu. Bu kayıplar sonucu, lira dolar karşısında bu yıl, Brezilya realini geçerek en fazla kaybettiren para oldu.

Brezilya devlet Başkanı Dilma Rousseff, kamu ihalelerinde rüşvet skandalı ile sarsılırken, Türkiye'de yatırımcılar, Haziran seçimlerinden çıkabilecek olası sonuçlara ve bunun ekonomi yönetimine nasıl yansıyacağına ilişkin beklentilerle hareket ediyor.

Lira dolar karşısında Çarşamba günü ilk kez 2.7 seviyesinin ötesine zayıfladı ve bu yılki kaybını yüzde 14'e genişleterek, Bloomberg'in izlediği 24 gelişen ülke para birimi arasında en sert düşen para oldu. Tahvil faizleri de yükseldi ve iki yıl vadeli devlet tahvilleri gelişen ülke tahvilleri arasında faizi en fazla artan tahvil oldu.

Londra'da Societe Generale SA gelişen piyasa stratejisti Bernd Berg, "Her iki para birimi olumsuz dış gelişmelerden ve iç siyasi sorunlardan sıkıntı duyuyor," dedi.

Merkez Bankası'nın bu hafta liradaki düşüşü önleme çabaları bile yeterli olmadı. Politika yapıcılar Salı günü, 22 Nisan'daki toplantıda "finans piyasalarında istikrarı desteklemek için" olası tedbirlerin görüşüleceğini kaydetmesine karşın, lira, politikacıların merkez bankası üzerinde faizleri düşürme baskısına devam edeceği spekülasyonuna bağlı olarak düşüşüne yeniden başladı.

Lira bu ay yüzde 4 değer kaybederken, real, kısmen Brezilya'da iktidardaki koalisyonu oluşturan partilerin bütçe açıklarını azaltmayı amaçlayan plan üzerinde anlaşmaya varmalarının etkisi ile yüzde 5.6 değer kazandı.

Türkiye'nin bu yılki düşük performansı ayrıca tahvil piyasasında da yansımasını buluyor. İki yıl vadeli tahvillerin faizi 1.23 yüzde puan yükselirken, aynı vadel Brezilya kağıtlarının faizi geriledi.