Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00’de güncellendi)

Petrol, azalan sondaj kulesi sayısı doğrultusunda küresel arz fazlasının gerileyeceği spekülasyonu ile 4 yılın en büyük haftalık yükselişine ilerliyor.

Petrol vadelileri, azalan sondaj kulesi sayısı ile küresel arz fazlasının gerileyeceği spekülasyonları arasında geçtiğimiz ay 6 yılın en düşük seviyesinden yüzde 30 kadar ralli yaptı. Energy Information Administration (EIA) 13 Nisan tarihli raporunda, 2013’ten bu yana ilk kez düşüş tahmin ederek Mayıs ayında üretimin azalacağını ifade etti.

Energy Information Administration (EIA), üretimin geçtiğimiz hafta gerilemesine rağmen, ABD petrol stoklarının 85 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı açıklamasında bulundu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) aylık raporuna göre Suudi Arabistan, Mart ayında 30 yılın en büyük aylık üretimini gerçekleştirdi.

New York’ta bulunan Again Capital LLC partnerı John Kilduff, “Fiyatlar oldukça dirençli ve bu durum çok etkileyici. Temel göstergeler iyimser nitelikte. Piyasanın gücü azalan kuyu sayısının üretimi kısa zaman içinde azaltacağı spekülasyonuna dayanıyor” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 4 sent gerileyerek New York saati ile 10:18’de varil başına 56.67 dolardan işlem gördü. Fiyatlar, bu hafta yüzde 9.3 yükselerek, Şubat 2011’den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 35 sent artış ile varil başına 64.33 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.20 dolar seviyesinde.

(18:00’de güncellendi)