Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin’in büyümeyi sürdürmek adına teşviklere devam edeceğine yönelik tahminler doğrultusunda Ocak ayından bu yana en uzun süreli haftalık yükselişi gerçekleştirmeye doğru ilerliyor. Malezya ringiti gelişen ülke kurlarındaki artışa öncülük etti.

Tren üreticileri CSR Corp. ve China CNR Corp. yüzde 10 yükselirken Şanghay Bileşik Endeksi 7 yılın zirvesinde. Hong Kong’da Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. hisselerinin satışına yönelik planlar doğrultusunda rekor seviyede yükseldi. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. 2. çeyrek satışlarının beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 3.1 düştü. Ringit ve Güney Kore vonu dolar karşısında en az yüzde 0.4 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 artarak Hong Kong saati ile 12:58’de 1,055.02 puana geldi. Endeks bu hafta yüzde 2 artarken, 3. haftalık yükselişe doğru yöneldi. Çin’in ekonomik teşvikleri sürdüreceği ve Fed’in faizleri arttırmayı erteleyeceği doğrultusundaki spekülasyonlar üzerine riskli varlıklara yönelik talep arttı.

Bangkok’taki Philip Securities (Thailand) Plc araştırma müdürü Sasikorn Charoensuwan, “Çin’de yaşanan ralli, gelişmekte olan ülkelerde güveni arttırdı. Pek çok yatırımcı hala Çin hisselerinin daha fazla artmasına yönelik yükseliş beklentisi içinde” şeklinde konuştu.

Gelişen ülkeler endeksi 2015’te yüzde 10 arttı ve Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Ocak 2010’dan bu yana en pahalı seviyeye çıkarak yıllık tahmini gelirlerin 12.7 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 4.6 arttı ve 17 kat değerleme kaydedildi.