Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası Guvernörü Elvira Nabiullina, ekonomiye yönelik başka şokların gelmemesi halinde rublede görülen yükselişin Rusya’ya faiz oranlarını indirme imkanı yarattığı belirtti.

Nabiullina, Perşembe günü Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rubledeki yükseliş enflasyondaki yavaşlamaya katkı sağlıyor. Her şey eşit bir şekilde dikkate alındığında ve önemli yeni bir negatif faktör olmaması halinde rubledeki yükseliş gösterge faiz oranını indirmeye imkan verecek. Ruble daha dengeli bir durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Perşembe günü maliye bakanları ve merkez bankaları yetkilileri Uluslararası Par Fonu’nun (IMF) toplantısı için Washington’da bir araya geldiler.

Rusya Merkez Bankası, rubleyi desteklemek için 2014’te 6 kez faiz artırdı. Ruble, petrol fiyatlarının düşmesi ve ABD-AB yaptırımlarının ekonomiye olumsuz etki etmesi ile değer kaybetti. Merkez bankası ardından ekonomi üzerindeki baskıyı hafifletmek için bu yıl iki kez faiz indirimi kararı aldı. Merkez bankasının aldığı son kararlar bankanın politik baskılara boyun eğdiği ve enflasyon hedefinden ödün verdiği endişelerini yükseltti.

Ruble dolar karşısında bu yıl yüzde 22 değer kazandı. Ruble 2014’te yüzde 48 gerileyerek enflasyonun yüzde 16.9 ile 13 yılın zirvesine çıkmasına neden oldu.

Buna rağmen ülke merkez bankası, gösterge faiz oranını Aralık ayında yüzde 17’den yüzde 14’e düşürerek politikayı gevşetti. Rusya ekonomisi 6 yıldan bu yana ilk kez resesyona girmeye ilerliyor.