Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri Çin’in parasal genişlemeyi arttırması üzerine 2015’in ilk 4 ayındaki en kötü seviyesinden toparlanışa geçti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 artış ile Londra saati ile 08:09’da 405.5 puana geldi. Çin Merkez Bankası bu yıl yaptığı 2. indirim ile bankaların zorunlu karşılık oranlarını küresel finans krizinden bu yana en düşük seviyeye çekti. Bu hamle ile Çin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal gevşeme programı aracılığıyla Stoxx 600’ü 2015’te yüzde 18 arttırmasını takip etti.

Avrupa gösterge endeksi Yunanistan’ın borç krizi hakkında endişelerin artması ve Çin’in açığa satış için uygun hisselerin arzını arttırması üzerine Cuma günü yüzde 1.8 azaldı ve Ocak 2015’ten bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Almanya’daki DAX Endeksi, Deutsche Telekom AG ve BASF SE hisselerinin yüzde 1.3’ten daha fazla artması ile yüzde 0.5 yükseldi ve 2011’den bu yana en büyük haftalık düşüşten toparlanışa geçti.

Şirket haberleri doğrultusunda, telekomünikasyon hisseleri göstergesi toplam 19 sektör grubunda en iyi performansı sergiledi. Telenet Group Holding NV hisseleri, Belçikalı mobil telefon şirketi Royal KPN NV’ye bağlı Base’i satın almak için 1.33 milyar euro (1.43 milyar dolar) bedel ile anlaşılması üzerine yüzde 6.5 artarken KPN hisseleri yüzde 2.9 arttı.

Anglo American Plc ve Outokumpu Oyj dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin’in zorunlu karşılık oranlarını azaltmasının ardından metal fiyatlarının yükselmesi ile madencilik hisselerindeki kazançlara öncülük etti.

Petrofac Ltd. şirketin yükselen maliyetler doğrultusunda bu yıl vergi öncesi zarar beklediğini açıklaması üzerine yüzde 7.7 azaldı.