Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Koç Holding Eski CEO’su Turgay Durak, Tüpraş'ın Fuel Oil Dönüşüm Projesinin Türkiye'nin dış ticaret açığını 1 milyar dolar azaltacağı öngörüsünde bulunarak, Tüpraş'ın karlılığına da çok önemli bir artısı olacağını dile getirdi.

Koç Holding'in kurumsal dergisi ‘Bizden Haberler’in Nisan sayısında, aktif iş yaşamını sonlandırarak, Koç Holding CEO görevini Levent Çakıroğlu'na bırakan Turgay Durak ile yapılan röportaja yer verildi. 39 yıl boyunca, farklı kademelerde görev yapan Durak, uzun zamandır heyecanla üzerinde çalıştığı, gurur duyduğu projelerin 2014'te devreye girdiğini hatırlatarak elde edilen başarılı sonuçlara dikkati çekti.

Durak, Koç Topluluğu'nda sanayi, turizm ve perakende şirketlerini bir araya koyarak elde ettikleri net Döviz fazlasının artarak devamını sağlayacak bir yapı kurduklarını ve bu yapının geliştirilerek devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Fiat, Ford ve CNH ile olan eşit ortaklıkları geliştirerek devam ettirmelerinin, yeni projelerin ürün geliştirmesini de üstlenerek Türkiye'ye daha fazla katma değer getirebilecek sanayi yapısının geliştirilmesinin önemli olduğunu anlatan Durak, "Zaten bunu hedefleyen adımları atmış durumdayız. Ford Otosan'da ürün geliştirmede 1350, Tofaş'ta 600, Türk Traktörde ise 110 mühendis var. Ülkemizin milli savunma sanayi projelerinde sadece Altay tankında değil, diğer zırhlı araçlarda da çok önemli bir yer tutan, aynı zamanda otobüs geliştiren, üreten Otokar'da da 270 civarında ürün geliştirme mühendisi var. Bu, konuya verdiğimiz önemi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Durak, enerji tarafında ise 2011-2014 döneminde 3 milyar dolar yatırım yaptıkları Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin açılışının aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını anımsatarak, bu projeyi yüzde 100 kapasitede çalıştırmanın Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğunu aktardı.

Fuel Oil Dönüşüm Projesinin Türkiye'nin dış ticaret açığını 1 milyar dolar azaltacağı öngörüsünde bulunan Durak, Projenin Tüpraş'ın karlılığına da çok önemli bir artısı olacağını dile getirdi.

Koç Holding olarak yurtdışında iş yapan ikinci bir uluslararası şirket yaratmaları gerektiğine işaret eden Durak, "Benim CEO'luğum döneminde bazı girişimlerimiz oldu, sonuçlandıramadık. İnanıyorum ki yeni CEO'muz Levent Çakıroğlu, Arçelik'e ilave 1-2 şirketimizi daha farklı ülkelerde yatırımlar yapan, uluslararası çalışan şirket haline getirecektir" diye konuştu.

Durak, herhangi bir sivil toplum örgütünde aktif görev almak gibi bir düşüncesi olmadığını ancak Koç Topluluğunun kendisinin Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD) üye olarak devam etmesini uygun gördüğünü vurgulayarak, TÜSİAD'ta sanayi stratejisiyle ilgili gerçekleşecek olan yuvarlak masa çalışmasında gönüllü olarak yer almayı düşündüğünü de kaydetti.

 

AA