Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'n Angela Merkel ile görüşerek mali yardım vetosunu bypass etme çabasından duydukları sıkıntıyı dile getirdiler.

Yunanistan nakit sıkıntısıyla karşı karşıya kalması ve halen reform taahütlerini geciktiriyor. Bugün Letonya'nın Riga şehrinde bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları, Atina'nın kurtarma fonunu almasını sağlayacak reformlar yolunda yeterince mesafe alamadığını ifade ettiler.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi, Yunanistan ile görüşmelerde mesafe alındı. Ancak yeterli değil." açıklamasında bulundu.

AB Ekonomi ve Para Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici, "Yunanistan konusunda kapsamlı bir anlaşmadan uzağız. Yunanistan görüşmelerinde son 2 aylık dönemde büyük zaman kaybedildi" ifadelerini kullandı.

Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem ise, "Yunanistan'la anlaşma için daha fazla adım atılmalı. Müzakerelerde ilerleme sağlanması Yunanistan'ın sorumluluğu. Kreditörler ve Yunan hükümeti arasında farklar büyük. Yunanistan'a yardım verilmesi için kapsamlı önlemler alınması gerekiyor. Yunanistan mali yükümlülüklerini yerine getirmeli, çözmeleri gereken büyük sorunları var." dedi.

Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling görüşmelerden önce "Acilen sonuç almamız gerekiyor. Son birkaç günde medyayı takip ettiyseniz, Tsipras'ın demeçleri gözünüze çarpacaktır. Bu meselenin liderler seviyesine geçtiğini gösteriyor" diye konuşmuştu.

Tsipras müzakerelerden bir gün önce Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Devlet Başkanı François Hollande ile Brüksel'deki bir zirvede görüşerek Eurogroup'un yetkisini görmezden gelmeye çalışmıştı. Euro Bölgesi prosedürüne göre fonu serbest bırakmak için maliye bakanlarının onayı gerekiyor. Merkel de geçen ay bu kuralı değiştirme çabası içine girmeyeceklerini söylemişti.