Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dövizdeki dalgalanmalarla ilgili "Orta ve uzun vadede liranın Türkiye'nin sağlam temelleri sayesinde pozitif yönde artacağı kanısındayım. Kısa vadede ise bu iniş-çıkışlar, özellikle de küresel bir takım gelişme ve kaygılardan kaynaklanıyorsa yaşanması normaldir" dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay'ı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, son dönemlerdeki döviz kurlarındaki dalgalanmaların esas itibariyle ABD Merkez Bankası'nın ilerleyen dönemde faiz artırma beklentisi ve bunun sonucunda dolar likiditesinde son yıllardaki bolluğun oluşturduğu oynaklıktan kaynaklandığını söyledi. 

Sorun, sadece Türkiye'ye özgü olsaydı, doların euroya karşı, bir yıl içerisinde 1,35'lerden 1,06'lara inmesinin beklenemeyeceğini ifade eden Şimşek, "Dolar geçen senenin ortalarından bugüne kadar tüm dünyada para birimlerine karşı ortalama yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı. Türk lirasına karşı etkisi de üç aşağı beş yukarı aynıdır" dedi.

Yılın ilk aylarında Türkiye'de para politikasının duruşuna ilişkin tartışmaların yaşandığını anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

"O tartışmayla bu gelişmeler örtüştü ve sanki Türkiye'nin kendi iç meselesinden kaynaklanan gelişmeymiş gibi sunuldu. Bu da siyaseten cazip bir sunuş, başka deyişle algı operasyonu ama gerçeklik o değil. Son dönemde ise acaba Türkiye'de seçim sonrası istikrar zedelenir mi diye bazı kaygılar ifade edilmiyor değil. Ama Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceği ve açıkladığımız 25 yapısal dönüşüm programının uygulanacağı perspektifiyle orta ve uzun vadede liranın Türkiye'nin sağlam temelleri sayesinde pozitif yönde artacağı kanısındayım. Kısa vadede ise bu iniş-çıkışlar özellikle de küresel bir takım gelişme ve kaygılanıyorsa yaşanması normaldir.

Türkiye'nin dışa açık bir ekonomisi olduğunu, küresel ekonomiye entegre olmuş bir ülke olarak dikkat çektiğini bildiren Şimşek, buna bağlı olarak da dünyada aşağı ve yukarı yönlü yaşanabilecek dalgalanmaların Türkiye'de de hissedileceğini kaydetti.

AA