Tsipras: Anlaşma için halk oylaması yapılabilir
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörler ile yapılan anlaşmanın halk oylamasına götürülebileceğini belirtti
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, AB ile müzakerelerde hükümetin "kırmızı çizgileri" bulunduğunu belirterek, bunları aşan bir durum olması halinde halk oylamasına gidebileceklerini belirtti.
Tsipras, katıldığı bir televizyon programında kendi yetki alanının Euro Bölgesi üyeleri ve Uluslararası Para Fonu ile, kemer sıkma döngüsünü tekrarlamayacak ve Avrupa yasalarına uygun bir anlaşma sağlamayı kapsadığını söyledi.
Yunanistan'ın, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi tarafından yanıltıldığını ve bu nedenle zaman kaybettiğini iddia eden Tsipras, Dijsselbloem ve Draghi'nin 18 Şubat anlaşmasından sonra Yunanistan'a nakit akışının serbest bırakılacağı taahhüdünde bulunduklarını ancak, sözlerinde durmadıklarını söyledi.
Tsipras, "Yanlışlar yaptık, çünkü bizi yanılttılar. 20 Şubat'tan sonra nakit akışı devam edecekti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi ve Eurogroup Başkanı Dijsselbloem'un bu konudaki sözlü taahhütleriyle ikna olduk. Bu konuda yazılı anlaşma talep etmeyerek hata ettik" dedi.
Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarıyla sürdürdüğü müzakerelerdeki dalgalanmaları "müzakere oyunları" olarak niteleyen Tsipras, hükümetin belirlediği kırmızı çizgiler bulunduğunu ve bunları aşmamakta kararlı olduklarını söyledi.
Tsipras, Brüksel ile sürdürülen görüşmelerin milli bir mesele olduğunu ifade ederek, "Eğer bizi son raddeye getirirlerse, halk karar verecek ancak, seçimle değil halk oylamasıyla. Seçim söz konusu değil" dedi.
- Eurodan ayrılmak söz konusu değil -
AB ile yürütülen müzakerelerde zorluklara rağmen sonunda olumlu bir sonuca varılacağına konusunda iyimser olduğunu ifade eden Tsipras, Yunanistan'ın eurodan çıkmasının ve iflasının söz konusu olmadığını ileri sürdü.
Tsipras, "Vizyonum, Avrupa'nın dışında bir Yunanistan değil. Yunan halkının daha fazla acı çekmemesi için müzakerelerde biz acı çekiyoruz" diye konuştu.
- Özelleştirme olabilir -
Özelleştirmeler konusuna değinen Tsipras, hükümetin kamu varlıklarının satılması konusunda farklı görüşleri bulunmasına rağmen, bu konuda geri adım atabileceğini belirtti.
Tsipras, "Özelleştirme, iyi bir fiyata satıldığında iyi. Ancak özelleştirmelerin bir bölümü ülkede kalmalı, borca gitmemeli. Anlaşma sağlanırsa, doğalgaz dağıtım şirketi DESFA, hipodrom ve bazı taşınmaz mal varlıklarıyla ilgili özelleştirmeler olabilir. Bu konuda farklı görüşlerimiz olmasına rağmen, eğer krizden çıkmak için kamu varlıklarının değerlendirilmesi gerekirse bunu yaparız" diye konuştu.
- "Varoufakis hükümet için bir meziyet" -
Yunanistan'ın Brüksel'deki müzakere kadrosunda yapılan değişiklerle ilgili soruları da yanıtlayan Tsipras, Maliye Bakanı Yannis Varufakis'in müzakerelerin başında bulunduğunu ancak, bazı konularda kendisine yardımcı olması için ekonomi profesörü olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Efklidis Tsakalotos'un da ekibe dahil edildiğini söyledi.
Kreditörlerin müzakerelerdeki başarısızlığın sorumluluğunu yüklemek için Varufakis'i maksatlı olarak hedef haline getirmeye çalıştıklarını ileri süren Tsipras, "Varufakis hükümet için meziyet" ifadesini kullandı.
-"Göçmen konusunda Türkiye ile anlaşma sağlanmalı" -
Tsipras, göçmen sorunuyla ilgili sorular üzerine de, bu konuda Avrupa'nın tutumunu eleştirerek, Türkiye ile anlaşma sağlanması gerektiğini kaydetti.
Yunanistan'a gelen mültecilerin yüksek eğitim düzeyinde kişiler olduğunu ve bunların amacının Avrupa'ya gitmek olduğunu ifade eden Tsipras, "Bu büyük bir sorun aynı zamanda Avrupa için büyük bir iddia. Bu konuyu Zirve Toplantısı'na getirmeyi başardık. Turizmin etkilenmemesi için Adalara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Avrupa devekuşu olmaktan vazgeçmeli ve Türkiye ile anlaşma sağlanmalı" diye konuştu.
AA