Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya tahvilleri iki yıla yakın bir sürenin en büyük düşüşünü gösterirken, Avustralya tahvilleri düşüşü 8. güne taşıyor.

Fed’in faiz oranlarını artırmaya hazırlanması ve Başkan Janet Yellen’in uzun vadeli tahvil faizlerinin aşırı düşük olduğu yönünde uyarıda bulunması ile birlikte 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Çarşamba günü yüzde 2.26 ile iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Almanya ve Japonya’da yatırımcılar ABD’dekinden en az 160 baz puan düşük seviyede olan tahvil faizleri ile ilgili tereddüt ediyorlar. Yeni Zelanda, yatırımcıların hükümetin ödeyebileceğinden daha yüksek faiz talep etmeleri ile Perşembe günü enflasyon bağlantılı tahvilleri satmakta başarısız oldu.

Tokoy’daki Nomura Holdings Inc. yöneticilerinden John Gorman, “Sabit getirilerdeki yükselişin sona yaklaştığı yönünde bir algılama var. Yatırımcılar faiz oranlarındaki artışın yaklaştığını düşünüyor” dedi.

10 yıl vadeli Japonya tahvil faizi 7.5 baz puan yükselerek Londra saati ile 06:37’de yüzde 0.425’e geldi ve Mayıs 2013’ten bu yana en büyük artışı kaydetti. Mart 2025 vadeli yüzde 0.4 faizli tahvilin fiyatı 0.712 yen düşüş ile 99.669 oldu.

Avustralya tahvil faizi, yüzde 3.03 ile Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından 7 baz puan yükselerek yüzde 3’e geldi. Almanya’nın göstergesi Çarşamba günü yüzde 0.6’ya yükselerek bu yılın en büyük artışını kaydetti.

Yellen Çarşamba günü yaptığı konuşmada, “Uzun vadeli tahvil faizleri aşırı düşük seviyelerde. Merkez bankasının borçlanma maliyetlerini artırmasının ardından sert bir yükseliş görebiliriz” dedi.