Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TÜBİTAK ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ortaklaşa hayata geçirecekleri enerji projelerinin tanıtım toplantısına katıldı.

Türkiye'nin bütün yerli kaynaklarının, yenilenebilir enerji kaynaklarının önünün çok hızlı bir şekilde açılması gerektiğini belirten Yıldız, enerji sektörünün, ülkenin ekonomik büyüme rakamlarından daha hızlı büyümesi gerektiğini vurguladı.

Önceki yıl enerji sektörünün kurulu güçteki büyüme rakamı yüzde 11,4 olduğunu hatırlatan Yıldız, "Geçen yılda yine yüzde 6'lar civarında. Bu yıl benzer bir şekilde bu rakamın oluşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Yerli kaynaklar ve yerli üretim desteklenirken, cari açığa olumsuz etki yapacak yatırım harcamalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bakan Yıldız, "Türkiye'de yaklaşık yılda üretimi dağıtımı ve bütün donanımlarıyla beraber, yeri geliyor 12 milyar dolarlık, yeri geliyor 8-9 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Biz bu pazarı, böyle bir talebi oluşturmuşsak, arzın mutlaka milli kaynaklarımızla beraber oluşması lazım" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Türkiye'ye gelen yatırımcıların Orta Doğu ve Afrika'nın da içinde olduğu çok geniş bir pazarı hedeflediğini dile getirdi. Avrupa Birliği'ne karşı bir kısım anti-damping uygulamaları nedeniyle bazı ülkelerden yatırımcıların gelerek Türkiye'de tesislerini kurduğunu ifade eden Yıldız, bu nedenle pazarı yalnızca Türkiye'nin gelişimi, büyümesi ve enerji hedefleri ile aynı oranda görmemek gerektiğine işaret etti.

Yerli üretimin gelişmesi için gerekirse ithal maliyetinin üzerinde de olsa üretim yapılabileceğini söyleyen Yıldız, "Yerli üretim yapmak lazımsa, milli duruş sergilemek lazımsa, buna borcu olanlar yalnızca Enerji ve Sanayi Bakanlıkları değil. Akademisyenler, aydınlar, özel sektör, sanayiciler" diye konuştu.

Nükleer enerji

"Biz 3. nükleer güç santralleriyle alakalı şu anda mevcut olan pazarı bilerek durdurduk. Bunların yerli mühendislerimiz ve üretimle beraber yapılabilmesini teminen. Yaklaşık 2025-26'ya kadar 8 tane ünite yapılacak. Yaklaşık 9 bin 600 megavatlık santral devreye alınacak ama bu arada 3. nükleer santralin yapımı tamamen yerli üretim üzerine kurulacak.

O yüzden tersine beyin göçünü ancak bu pazar oluştuğunda değerlendirebiliriz. 'Daha önce gel' demek çok gerçekçi olmuyor. Şu anda Amerika'daki Kanada'daki dünyanın farklı ülkelerindeki nükleer güç santralleriyle alakalı yetişmiş Türk bilim adamları da çalışanları da inşallah Türkiye'ye dönmüş olacaklar."

Türkiye'nin 15 Nisan'da Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Ağı'na (ENTSO-E) bağlandığını hatırlatan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fransa'da üreten birisi eğer iletim hattı müsaitse Ankara'daki bir tüketiciye bunu satabilir veya tam tersi Denizli'deki bir üretim santrali iletim hattı müsait olması halinde o güç nispetinde İngiltere'deki bir yere elektriğini satabilir. Bu kalite açısından son derece önemli bir şey" ifadelerini kullandı.

Biz doğudaki ülkelerin en batısında, batıdaki ülkelerin de ne doğusundaki ülkeyiz. İzole bölgelerle beraber, özellikle İran, Gürcistan, Azerbaycan, Nahçıvan gibi, Irak, Suriye gibi ülkelerle de izole çalışabilecek tarzda bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bizim şu anda komşularımızdan; Yunanistan, Bulgaristan dahil elektrikle alakalı iletim şebekesi olmayan herhangi bir komşumuz yok. O yüzden yapacağımız işlemler yalnızca Türkiye'deki gelişimle alakalı değil, aynı zamanda bu bölgedeki işlemlerle bütün yapılacak yatırımlarla alakalı olacaktır."

AA