Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, İngiltere Başbakanı David Cameron’un gücünü korumaya hazırlanması ile İngiltere hisselerindeki artışın etkisi ile Ocak ayından bu yana en büyük yükselişi gösteriyor. İngiltere’de Muhafazakar Parti seçimlerden sürpriz bir zafer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.1 yükselerek Londra sati ile 08:10’da 397.02 puana geldi. Endeks söz konusu yükseliş ile birlikte haftalık kaybı tersine çevirdi ve yüzde 0.7’lik bir artış kaydetmeye ilerliyor. FTSE 100 Endeksi, Muhafazakarların Parlamento’daki koltukların yarısından fazlasını kazandığına yönelik işaretlerin ardından yüzde 2 yükseldi.

İngiliz bankaları ve kamu hizmeti veren şirketler, bankaların bilanço tablolarına daha fazla vergi uygulanması taahhüdünde bulunan İşçi Partisi’nin seçimlerde geri kalmasının ardından yükseliş gösterdi. Lloyds Banking Group Plc ve Barclays Plc yüzde 5.9’dan fazla prim yaptı. Centrica Plc ve SSE Plc en az yüzde 4.7 değerlendi.

BBC'nin yerel saatle 6.00 itibarı ile son bildirimine göre Muhafazakarlar, parlamentoda 650 koltuğun 325'ini aldı. Söz konusu rakam 2010'daki seçim sonuçlarından daha yüksek. Ed Miliband'ın İşçi Partisi ise 232 koltuğa sahip oldu. Liberal Demokratlar ise 12 koltuk sahibi olması bekleniyor. Böylece David Cameron Başbakan olmaya devam etmeye hazırlanıyor. İskoç milliyetçilerin yükselişi, Cameron'ın partisinin koltukları toplamasına yardımcı oldu. Sonuçların belirginleşmesi ile birlikte sterlin sıçradı.

Avrupa hisseleri, piyasa değerlemeleri ve ABD’nin ekonomik toparlanması ile ilgili endişelerin etkisiyle bu hafta başında gerileme göstermişti.