Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Müzakereler ile ilgili bilgi sahibi bir yetkilinin verdiği bilgilere göre Yunanistan’ın kemer sıkma önlemleri karşıtı hükümeti, kreditörlerin kabul edeceği minimum bütçe hedeflerine ulaşmak için yılsonuna kadar ek mali önlemler yoluyla en az 3 milyar euro (3.4 milyar dolar) elde etmek zorunda.

Kesintiler, 2015 yılında faiz dışı fazlayı gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1’ininin üzerine getirebilir. Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, bu hedefin kabul edilebilir olduğunu söyledi. Mali politikada bir değişiklik yapılmaması halinde Yunanistan 2015’i gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 0.5’i civarında bir bütçe açığıyla sonlandırabilir. Birincil bütçe dengesi faiz ödemelerini kapsamıyor.

Avrupa’nın en borçlu ülkesi olan Yunanistan, Euro Bölgesi hükümetleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan müzakereler odaklanmış durumda. Ülke kreditörler ile 240 milyar euroluk kurtarma paketinin şartlarını görüşüyor. Yunanistan’ın finansal yardımı alması ile ilgili belirsizlik Avrupa Birliği Komisyonu’nu bütçe açığı ve borç tahminlerini revize etmeye teşvik etti.

AB Komisyonu gelecek yıl ülke borcunun gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 174’üne geleceğini öngördü. Komisyon’un Şubat ayı tahmini 15 yüzde puan düşük seviyede idi. Komisyon, bütçe fazlası verilmeyeceği tahmininde bulundu.