Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahviller veya sabit getirili menkul değerlerdeki düşüşler ile ilgili endişelenen yatırımcılar, gerilemeden kaynaklı kayıplarını genişletebilirler. Blackstone Group LP’den Byron Wien’a göre tahvillerdeki düşüşün sürmesi ile birlikte kayıplar artacak.

Wall Street’in uzman tahmincileri 2014 yılının sonunda, 2015’in ABD Hazine tahvilleri için kötü bir yıl olabileceğini öngörmüşlerdi. Fed Başkanı Janet Yellen’in yaklaşık 10 yıldan bu yana ilk kez faiz artırımı gerçekleştirmeye hazırlanması ve tahvil faizlerinin enflasyonun hızlanacağı sinyali vermesi ile birlikte Bloomberg anketine katılan ekonomistler Wien’in uyarısı üzerinde fikir birliği sağlıyorlar.

Tokyo’daki Nomura Holdings Inc. yöneticilerinden John Gorman, “Tahvil faizleri yükselecek. İnsanlar, Fed’in bu yılın sonunda doğru faiz artıracağını varsayıyorlar. Ekonomi yukarı yönlü bir trend izliyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi Tokyo saati ile 10:08’da yüzde 2.28 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Tahvil faizleri, Ocak ayında yüzde 1.64 ile bu yılın en düşük seviyesini görmüştü. Mayıs 2025 faizli yüzde 2.125 faizli tahvil fiyatı 98 21/32 seviyesinde.

Bloomberg anketleri 2015 yılının başında tahvil faizlerinin yıl sonuna kadar yüzde 3’e yükseleceğine işaret ediyordu. Ekonomistler rakamı düşürmüş olsalar da hala tahvil faizlerinin yüzde 2.41’e yükseleceği tahmininde bulunuyorlar.

Morgan Stanley endeksine göre Fed faizi 7 ay içerisinde artıracak. Fed Aralık 2008’den bu yana gösterge faizi sıfıra yakın seviyede tutuyor.