Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri bu hafta ilk kez yukarı yönde hareket ederken, dolar dört haftanın en düşük seviyesine indi ve tahvil piyasasındaki satış dalgası yumuşama işaretleri gönderiyor. ABD Hazine tahvilleri, 30 yıl vadeli tahvil satış ihalesi öncesi değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:31'de, yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu ve üç günlük düşüşünü durdurdu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 geri çekildi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.25'e inerken, Almanya tahvilleri kayıp ve kazanç bölgeleri arasında gidip geldi.

ABD para birimi üst üste beşinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi ve bu son 18 ayın en uzun haftalık düşüş serisini işaret ediyor. ABD'de dün açıklanan Nisan ayı perakende satışlar verisi, dünyanın en büyük ekonomisinin faiz artırımına hazır olduğu görüşünü kuşkulu hale getiren son olumsuz ekonomik veri oldu. ABD'de bugün açıklanan işsizlik başvuruları geçen hafta düşerken, toptan eşya fiyatları Nisan ayında beklenmedik bir şekilde düştü.

ABD'de bugün 30 yıl vadeli tahvil için satış ihalesi var. Bu ihale, yaklaşık üç haftadır düşen ve küresel tahvil değerinde yaklaşık 400 milyar dolarlık bir erimeye neden olan satış dalgası ortamında, tahvil arzının artmasına neden olacak. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvil satışı ihalesine yatırım fonları ve yabancı merkez bankalarından, 2011'den bu yana en güçlü talep geldi.

Londra'da Royal Bank of Canada Döviz stratejisti Keng Goh, "Piyasada herşey dolarda görülen geniş tabanlı düşüş ile ilgili. Zira piyasalar halen dün açıklanan perakende satışlar verisini hazmediyor," dedi ve "Fed'in faizi Eylül ayında artıracağı beklentisi değişmedi, ancak zayıf çıkan veriler mujhtemelen bu beklentiyi biraz zayıflatacak" şeklinde görüş bildirdi.

Singapur'da Citigroup Inc. döviz stratejisti Todd elmer, "Şimdilerde bir miktar konsolidasyon görüyoruz, zira doları yukarı iten dönemsel ve politika farklılaşması etkisini kaybetti," dedi ve "Beklenenden daha zayıf çıkan perakende satışlar verisi, ABD para politikasına ilişkin beklentileri değiştirdi ve ve yatırımcılar muhtemelen Fed'in faiz artırımını öteleyeceği beklentilerini güçlendiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

(16:45'te güncellendi)