Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Altın, ABD verileriin Fed'in faiz artırımını öteleyebileceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından dolarda görülen düşüşle birlikte, son beş haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu. Gümüş değer kazandı.

Altın Londra'da Çarşamba günü, ABD'de durgun çıkan perakende satışlar verisinin Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı için beklentileri zayıflatması ile birlikte, son iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltırken, zayıf dolar metale yönelik değer koruma talebini güçlendiriyor. ABD ekonomik verileri, Citigroup Inc. tarafından oluşturulan endekse göre, Ocak ayından bu yana beklentilerden kötü geliyor ve bu durum, politika yapıcılarının faiz artırımına pek yakın olmadığı görüşünü güçlendiriyor.

Dublin'de GoldCore Ltd. icra direktörü Mark O’Byrne, "Son ekonomik veriler, dünkü perakende satışlar verisi dahil, olumludan ziyade, daha olumsuz," dedi ve altının zayıf dolardan ve tahvil piyasasındaki tedirginlikten destek bulduğunu sözlerine ekledi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 11:03'de, ons başına 1,216.87 dolara çıktı. Metal dün yüzde 1.8 yükseldi ve 7 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,216.10 dolara geriledi. Altın bu haftaki kazançlarının desteği ile, Şubat ayından bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerine çıktı.

Bloomberg'in geçen ayı sonlarına doğru düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin çoğu, merkez bankasının faiz artırımını, Haziran ayındaki toplantıda değil, Eylül ayında gerçekleştirmesini bekliyor. Fed politika faizini 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü itibariyle yükselişini ikinci güne taşıdı ve 1.2 ton artarak 1,617.2 tona çıktı. Varlıklar bu hafta Ocak ortasından bu yana en düşük seviyesine inmişti.

Spot gümüş yüzde 1.4 yükselişle ons başına 17.3646 dolar çıkrı ve 17.3984 dolar seviyesine ulaşarak 26 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini test etti. Platin yüzde 0.4 artışla ons başına 1,153.25 dolara çıkarken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 786.41 dolarda kaldı.

(14:15'te güncellendi)