Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Doğu Avrupa’nın ve komşu gelişmekte olan ülkelerin, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’daki ekonomik türbülanstan dolayı risk altında olduğu belirtti. EBRD, bu ülkelerin şokları karşı dayanmak için savunmalarını güçlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

Londra merkezli EBRD’nin hissedarları, Başkan Suma Chakrabarti’nin verdiği bilgilere göre, Perşembe ve Cuma günleri bir araya gelerek krizleri atlatması için bölgeyi daha güçlü hale getirme konusunu tartışacaklar. Fas’tan Moğolistan’a 36 ülkede bir yılda 8 milyar eurodan (9 milyar dolar) fazla yatırım yapan banka, ekonomik görünümünü revize edecek.

Gürcistan’daki bir toplantıda konuşan Chakrabarti, “Bölge genelinde büyümeye dönüş olduğuna yönelik belirsizlik sürüyor. EBRD bölgesindeki pek çok ülke, küresel finans krizinin mirasından ve jeopolitik gerilimlerden olumsuz etkileniyor” dedi.

Bankanın üye ülkelerinin varlıkları çeşitlilik gösteriyor. Merkez Avrupa tüketici odaklı bir canlanma yaşarken, kötü krediler sürmesi, Rusya ve savaşla mücadele eden Ukrayna’nın resesyonun eşiğine gelmesi başka yerlerde büyümeyi aşağı çekme riski teşkil ediyor. EBRD Ocak yılında açıkladığı tahmininde bölgede büyümenin 2015’te yüzde 0.3 daralacağını belirtti. Rusya’daki ekonomik gerilemenin komşularını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Chakrabarti'ye göre Euro Bölgesi yavaş bir toparlanma gösterirken, Yunanistan'ın eurodan çıkma ihtimali EBRD üyelerinin karşı karşıya geldiği riskler arasında yer alıyor. Yunanistan'ın Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerle bankacılık bağı bulunuyor.

EBRD yatırımları geçtiğimiz yıl 8.9 milyar euroya ulaştı. 2013'te 8.5 milyar euro seviyesindeydi. Türkiye, 4 milyar euro ile en büyük payı aldı. Ukrayna 1 milyar eurodan yüksek bir miktar ile ikinci sırada bulunuyor. Chakrabarti, ülkelerin aldığı miktarın enerji ve bankacılık alanlarında yaptığı reformlara bağlı olduğunu belirtti.