Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, stokların rekor seviyeler çıkması ve dünyanın en büyük metal tüketicileri olan ABD ve Çin’den yavaşlama gelen sinyalleriyle düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Nikel, Çarşamba günkü yüzde 2.1’lik düşüşün ardından Londra’da yüzde 1.5 kadar geriledi. Metal, Şanghay’da yüzde 2.9 kadar değer kaybetti. Londra Metal Borsası'nın takip ettiği stoklar, 441,042 metrik tona ulaşarak, geçen ay kaydedilen 444,756 metrik tonluk rekora yaklaştı. Perşembe günkü ABD işsizlik başvurularında artış beklenirken, Çarşamba günü açıklanan verilere göre Çin’de sanayi üretimi Nisan'da tahminlerin altında kaldı.

Şangay’daki BOC International Futures analisti Hu Ziqi, “Nikel fiyatları, Çin’de açıklanan son verilerin kötü gelmesiden sonra düştü. Ülkedeki fiziksel talep beklenenden daha düşük olabilir” dedi.

Üç ay vadeli nikel, Londra Metal Borsası’nda Şanghay saatiyle 12:04'te yüzde 1.1 düşerek ton başına 13,900 dolar seviyesine geriledi. Londra'da altı ana metal arasından ikinci olarak işlem gören nikel fiyatları geçtiğimiz 12 ay içinde yüzde 31 oranında düştü. Temmuz vadelileri, Şanghay Vadeli İşlemer Borsası’nda yüzde 2.7 değer kaybederek ton başına 17,532 dolar seviyesine geldi.

Bakır, Londra’da hafif bir değişimle ton başına 6,408 dolardan işlem gördü. Temmuz vadeli bakır New York'ta yüzde 0.7 düşerek pound başına 2,922 dolar seviyesine gelirken, Şanghay'da yüzde 0.7’lik düşüşle ton başına 45,930 yuan seviyesine geriledi.