Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, İran'ın, keşfedilmeyi bekleyen önemli bir pazar olduğunu söyledi.

Bartık, GTO tarafından düzenlenen, "Türkiye-İran İşbirliği Toplantısı"nda, İran'ın en fazla ihracat yaptığı ikinci ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

İran'ın ithalatında ise Türkiye'nin beşinci sırada yer aldığını ifade eden Bartık, "İthalatımızın fazla olmasının nedeni petrol ve doğalgazdır. Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği ürünlerin Türkiye'deki payı yüzde 6,28'dir. İhracattaki payı ise yüzde 14,41'dir. İran'ın Türkiye'deki yatırımı 1 milyar 292 milyon dolar, bizim İran'daki yatırımımız ise 101 milyon dolar. Bizim İran'daki yatırımımızı biraz daha arttırmamız gerekiyor" dedi.

Bartık, İran ile 2012'de yükselen ticaret hacminin 2013 ve 2014 yıllarında düşüşe geçtiğini ancak bunu tekrar yukarı çıkarmak için çalıştıklarını vurguladı.

Ticaret adamlarının polemiklerle ilgilenmemesi gerektiğini vurgulayan Bartık, "İran, keşfedilmeyi bekleyen önemli bir pazar. İki ülke arasında gelişen diyalog da iş dünyasına olumlu yansıyacak. Aslında burada iş dünyasına da önemli görevler düşüyor. İş dünyasının ticareti artırması iki ülkenin daha da yakınlaşmasına vesile olacak" şeklinde konuştu.

İran'a ofis açmayı planladıklarını dile getiren Bartık, "Bu çalışmayı Erbil'de başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Tahran'da da aynısını yapacağımıza inanıyorum. Tahran'ın ardından Rusya'ya da aynı ofisi düşünüyoruz" diye konuştu.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bigdeli ise İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını anımsattı.

Dostane ilişkilerin en belirgin göstergesinin ekonomik ilişkiler olduğunu ifade eden Bigdeli, "İran ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler çeşitli deneyimlerden başarılı bir şekilde çıkmıştır. Bu ilişkiler çok zor sınavları geride bıraktı. Bu dostane ilişkinin devam etmesini istiyoruz. İran ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkiler hiçbir zaman siyasi ve bölgesel nedenlerden etkilenmeyecek" dedi.

İran doğalgazının pahalı olduğu yönünde bazı sitemler duyduklarını anlatan Bigdeli, şöyle konuştu:

"İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz anlaşması profesyonel ve uzun vadeli bir anlaşmadır. Bu anlaşmada fiyat konusunda uluslararası tahkime başvurulabileceği de yer almaktadır. Nitekim Türkiye fiyat indirimi noktasında tahkime başvurdu. Önümüzdeki ayda tahkimin kararı beklenmektedir."

Bigdeli, Gaziantepli iş adamlarını da ülkesine davet etti.

AA