Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Zeytinyağı fiyatlarının dünya ortalamalarının üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle ihracat, sezonun ilk yarısında yüzde 45 düştü.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre, 1 Kasım 2013'te başlayan Türkiye zeytinyağı ihracat sezonu, 31 Ekim 2014'te sona erdi.

İhracat, bir önceki sezonda 92 bin ton iken 1 Kasım 2013-31 Ekim 2014'te yüzde 71 düşüşle 26 bin tona geriledi. Değer bakımından ise dış satım 292 milyon dolardan 99 milyon dolara düştü.

Türkiye'de, 1 Kasım 2014'te başlayan yeni sezonun ilk yarısında ise ihracat yüzde 45 gerileyerek miktar olarak 9 bin 540 tona, değer bakımından da 40 milyon 892 bin dolara indi.

Bu dönemde en fazla ihracat 2 bin 224 tonla ABD'ye gerçekleşti. Türkiye'nin yurtdışına gönderdiği her dört litre zeytinyağının bir litresi ABD'ye taşındı. ABD'ye dış satım, 579 ton olan AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık 4 katı olarak kayıtlara geçti.

En fazla ihracat yapılan ABD'yi, bin 353 ton ile Suudi Arabistan ve 822 ton ile Japonya izledi.

Zeytinyağı ihracatına ülke grupları olarak bakıldığında ilk sırada Ortadoğu ülkeleri yer aldı.

Yurtdışına gönderilen 3 bin 599 ton ürünün yüzde 37'sini alan bu ülkeleri, 2 bin 427 tonla Amerika ülkeleri takip etti.

En az ürün alan ülkeler ise 78 tonla Türk cumhuriyetleri oldu.

"Bu fiyatlarla dünyaya mal satmamız çok zor"

Balıkesir Zeytin Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, Türkiye'deki zeytinyağı fiyatlarının dünya ortalamalarının üzerine çıktığını belirterek, bu durumun ihracata olumsuz yansıdığını söyledi.

Üreticiden toptan alış fiyatının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 35 arttığını aktaran Semerci, şunları kaydetti:

"İç piyasada fiyatlar bu kadar yükselmeseydi ihracatımız artarak devam edecekti. Bu yıl hedeflenen rakamlara yaklaşıldı. 189 bin ton zeytinyağı üretimi hedeflenirken 170 bin tonun biraz üzerinde gerçekleşti. Ürün var ancak üretici fiyatların artacağını düşünerek zeytinyağını piyasaya hemen vermedi. Bu fiyatlarla da dünyaya mal satmamız çok zor. Dünya piyasalarındaki kilogram fiyatı 10-11 TL civarında. Ülkemizde ise 5 kiloluk tenekenin fiyatı 80-100 lira arasında oldu. Böyle olunca ihracat imkanı kalmıyor."

Semerci, Türkiye'de üç firmanın beşer bin ton zeytinyağı ithal ettiğini belirterek, "Bunun yüksek vergisi var. Vergiye, gümrüğe rağmen fiyat kurtardıysa ihracatın artmasını beklemek olmaz" dedi.

AA