Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan bankalarının iflastan kaçınmak için ihtiyaç duydukları teminatın tükenmeye yüz tutması, Başbakan Alexis Tsipras’ın kreditörlerle olan anlaşmazlığı sona erdirmesi için elini zorlayabilir. Ülkenin kreditörlerle yaşadığı fikir ayrılığı haftalardır sürüyor.

Mevduatın finansal sistemden çıkış yapması ile birlikte Yunan bankaları, ülke merkez bankasına park ettikleri teminatı, her hafta daha fazla acil durum likidite yardımı almak için kullandılar. Bazı ekonomistler, en kötü senaryo için, acil durum likidite yardımlarının 3 hafta içinde maksimum seviyeye ulaşarak bankaları iflasa doğru iteceği tahmininde bulunuyor.

JPMorgan Chase Bank analistleri Malcolm Barr ve David Mackie, “Teminatın tükeneceği nokta yakın olabilir. Merkez bankasının nakit akışı üzerindeki baskılar, bankacılık üzerindeki baskılar ve politik zaman çerçevesi Mayıs sonu-Haziran başına denk geliyor” dedi.

Avrupalı liderler, Tsipras ile ilgili sabırlarını yitiriyorlar. Tsipras 14 Mayıs’ta yaptığı konuşmada ana taleplerinin hiçbirinden taviz vermeyeceğini belirtmişti. Görüşmeler, Yunanistan’a daha fazla likidite sağlanıp sağlanmaması üzerinde odaklanırken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunan bankalarının taahhüt ettiği teminat üzerindeki indirimleri yükselterek işi ciddiye bindirebilir.

AMB’nin teminatlarda indirime gitmesi, bankalardan daha fazla mevduat çıkışı görülmesine neden olabilir ve Tsipras’ı anlaşma yapma ile sermaye kontrolü arasında seçim yapmaya zorlayabilir.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch, “Son yaklaşıyor. Bu durum kabul edilebilir değil” dedi.