Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, regülatörlerin finansal istikrara yönelik risklerin üzerine gitmek için adım atacaklarını belirtti. Yetkililer, yüksek hızdaki işlemler ve takas odalarını potansiyel tehditler olarak görüyor.

Finansal İstikrar Denetim Konseyi’nin takas odaları ve swap işlemlerinin yapıldığı platformlara odaklanan Salı günkü toplantısında konuşan Yellen, Fed’in kurallar ve risk yönetimi uygulamalarının yeterince güçlü olup olmadığını değerlendirmek için diğer regülatörlerle birlikte çalışacağını ifade etti.

Yellen, “Bankaların merkezi takas ortaklarından kaynaklı riskleri nasıl yönettiğini değerlendiriyoruz. Finansal istikrarı teşvik etmek için gerektiğinde standartları güçlendirmeye yönelik adımlar atmaya hazırız” diye konuştu.

JPMorgan Chase & Co. ve BlackRock Inc. dahil olmak finansal şirketler, takas odalarına bağlılığın riskleri birkaç firmaya yönelttiğini ve birinin çökmesinin bankalar için büyük kayıplara yol açabileceğini savunuyorlar.

Yellen, “Güçlenen finansal sektör kredileri, hane halklarını ve işletmeleri destekleyerek, risklerin onlara en çok dayanabileceklere transfer edilmesini kolaylaştırıyor, böylece ekonomik büyüme ve finansal istikrarı destekliyor” şeklinde konuştu.

Finansal istikrara yönelik potansiyel tehditleri izleyen FSOC, yıllık raporunda, regülatörlerin siber güvenlik ve aşırı risk alımı konusunda endişeli olduklarını belirtmişti. Regülatörler, şirketlerin sıfıra yakın seviyede bulunan faiz oranlarını telafi etmek için aşırı risk aldıklarını belirtiyorlar.