Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri, Fed tutanaklarının politika yapıcıların faiz artırımında aceleci olmayacağını göstereceği spekülasyonuna bağlı olarak, son üç günde ilk kez değer kazanırken, dolar kazançlarını geri verdi. ABD endeks vadelileri fazla değişmedi ve petrol beş günlük düşüşünü durdurdu.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş baz puan düşerek, New York saati ile 08:41'de yüzde 2.24'e indi. ABD para birimi euro karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1136 seviyesine geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi kayıp ve kazanç bölgeleri arasına dalgalanırken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1'den az bir çıkış gerçekleştirdi. ABD petrolü, stok verileri öncesi yükseldi.

Dolar, ABD'de 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıkan konut başlangıçları verisinin Fed'in faiz artırımına gideceği beklentisini güçlendirmesi ve ABD ile Avrupa ve Asya'nın para politikaları arasındaki farklılaşmayı bir kez daha ön plana çıkarmasının ardından, dört ayın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini genişletti ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Fed, Nisan ayı toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ekonomideki yavaşlamanın kısmen "geçici faktörlerden" kaynaklandığını ve büyümenin "ılımlı bir hızda" olmasının beklendiğini kaydetmişti.

Euro ve Avrupa tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yaz dönemindeki durgunluğu dengeleyebilmek için varlık alımlarını artırabileceğini kaydetmesinin ardından güçlü düşüşler gösterirken, Avrupa hisse senetleri değer kazandı. Japonya Merkez Bankası, teşvik politikalaını görüşmek üzere Perşembe günü bir araya geliyor. AMB yetkilileri Çarşamba günü Yunanistan bankalarına yardımı görüşecek.

Londra'da Nomura Holdings Inc. varlık tahsisi stratejisti Witold Bahrke, "Parasal güçler, piyasalar için şöför koluğuna oturmuş durumda," dedi ve "Geleceğe bakıldığında, piyasaların ekonominin temel göstergelerine dikkat edeceğini düşünüyoruz" yorumunda bulunduç

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Banking Corp. şef stratejisti Daisuke Uno, "Dolar, ABD ve Almanya arasında genişleyen faiz farkından destek buluyor," dedi ve "ABD verileri güçlüydü ve AMB yetkililerinin yorumları Almanya faizlerini aşağı itti. Bu durum euro satışlarını ve dolar alımlarını tetikledi" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar 16 önemli para biriminin sekizi karşısında prim yaptı ve en fazla Güney Kore wonu karşısında değer kazandı. ABD para birimi yen karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 120.92 seviyesine çıktı ve iki ayın en değerli seviyesine ulaştı.

(16:25'te güncellendi)