Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Çarşamba günü Yunan bankalarını rutin bir görev olarak tartışacak.

AMB Yönetim Kurulu Franfurt’ta bir araya gelerek, temerrüde yaklaşan Yunanistan’ın Acil Durum Likidite Yardımı’na (ELA) erişimine yönelik kuralların sıkılaştırılmasını tartışacak. Yetkililer, kurtarma görüşmelerinden ilerleme sinyali gelmesi ile birlikte tartışmalarının politik krizi kötüleştirebileceğinin oldukça farkındalar.

AMB Başkanı Mario Draghi, Yunanistan’ın geleceğini merkez bankası yetkililerinden ziyade seçilmiş politikacıların belirlemesi gerektiğini defalarca belirtti. Draghi, kurul kararlarının Yunan bankalarının ödeme gücü ve devlet finansmanı üzerindeki yasaklamalar gibi kurallara bağlı olacağını dile getirmişti. Buna rağmen, söz konusu girişimler sonuçlarını görmezden gelmek güçleşiyor. Dolayısıyla yetkililer şimdilik beklemede kalabilir.

Milano UniCredit SpA ekonomistlerinden Marco Valli, “Oldukça basit. AMB, politik müzakereler devam ederken, Yunanistan’ın ipini çeken olmak istemiyor. Yunanistan’ın borcunu ödeyebilir kalma ve AB’den daha fazla yardım alma şansı olduğu sürece, ELA verilebilir. Bu ihtimal ortadan kalkarsa, ardımlar duracaktır” dedi.