Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 28-29 Nisan tarihli toplantı tutanakları Çarşamba günü Washington saati ile 14:00’te açıklanacak. Tutanaklarda dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:

Yatırımcılar, yaklaşık 10 yıldan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek faiz artırımının zamanlaması ile ilgili değerlendirme yapma arayışındalar. Dolayısıyla tutanaklarda Fed yetkililerinin ekonomide toparlanma beklediklerine yönelik bir taahhüt görmek isteyecekler. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.2 büyüyerek tahminlerin altında kalmıştı. 8-13 Mayıs tarihleri arasında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin meydanına göre ilk faiz artırımı Eylül ayında gelecek.

FOMC, Nisan ayı açıklamasında ekonomik yavaşlamanın kısmi olarak “geçici etkenlere” bağlı olduğunu belirtmişti. FOMC, ekonominin “ılım bir hızda” büyümeyi sürdüreceği tahmininde bulunmuştu.

Connecticu’taki RBS Securities Inc. ABD ekonomisti Guy Berger, “Tutanaklar bununla ilgili gerçekten güvenli bir tona sahip olursa bu bir sinyal anlamı taşır ve dolayısıyla faiz artırımının Eylül ayında gerçekleştirebileceği ihtimalinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer şüpheci görünürlerse, faiz artırımının daha geç geleceği konusunda endişelenmeye başlayabilirsiniz” diye konuştu.

Kış mevsiminin sert hava koşulları, güçlenen dolar ve enerji sektöründe yatırımların zayıflaması ekonomiyi ilk çeyrek dönemde durma noktasına getirmişti. FOMC’un Nisan ayı toplantısı, Mart ayı istihdam verisinin Haziran 2012’den bu yana en düşük artışa işaret etmesinin ardından gerçekleştirilmişti.

Toplantıdan bu yana istihdam verileri toparlanma gösterdi. Ancak beklentilerin altında kalan perakende satışlar ve imalat sanayi verileri ekonomistleri ikinci çeyrek dönem büyümesi ile ilgili tahminlerini aşağı çekmeye sevk etti.

Güçlenen dolar

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Jonathan Wright, “Güçlenen dolar, ihracata zarar verdi. Tüketiciler daha fazla tasarruf ederken, beklenenden daha az harcama yapıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Eski bir Fed ekonomisti olan Wright, “Nisan ayı açıklaması, bunun tamamıyla geçici olmadığı ihtimaline açık kapı bıraktı. Dolayısıyla bunu detaylandırabilirler” dedi.

İstihdam ve enflasyon

Fed yetkilileri, Nisan ayı açıklamalarında, faizleri artırmaya başlamadan önce işgücü piyasasında daha fazla iyileşme olduğunu görmek istediklerini yinelediler. Yetkililer ayrıca orta vadede enflasyonun yüzde 2’lik hedefe doğru ilerleyeceğinden “makul derecede emin” olmak istediklerini ifade ettiler.

Washington’daki Cornerstone Macro LLC ortaklarından Roberto Perli, “FOMC tartışması, muhtemelen daha çok yakın zamanda harekete geçilmesi için gerekli alt sınırlara yaklaşılıp yaklaşılmadığı üzerinde gerçekleşti” yorumunu yaptı.

Enflasyon görünümü

New York’taki Renaissance Macro Research LLC ABD ekonomisti Neil Dutta, “Tutanaklar, yetkililerde enflasyonun yükseldiği görünümüne yönelik güvenin arttığı sinyali verebilir” dedi.

Dutta, “Petrol fiyatları istikrarlaşıyor, yukarı hareketleniyor. Dolar aşağı yöneliyor. Enflasyon beklentileri yükseliyor. Tüketici fiyatları, ucuzlayan petrol ve güçlenen dolar ile baskılanıyordu” ifadelerini kullandı.

Komite son açıklamasında, enerji ve ithalat fiyatlarındaki düşüşlerin geçici etkilerine atıfta bulundu. Fed’in tercih ettiği tüketivi fiyatları göstergesi 31 Mart itibarıyla 12 aylık dönemde yüzde 0.3 artış gösterdi. Gösterge Nisan 2012’den bu yana Fed hedefinin altında seyrediyor.

Politika sinyalleri/İletişim

Yetkililerin FOMC’un veri odaklı olduğunu ve faiz artırımının herhangi bir toplantıda gelebileceğini belirtmesine rağmen, politika yapıcılar piyasalara sürpriz yapmaktan kaçınmak isteyebilirler. Dolayısıyla niyetleri ile ilgili sinyal verebilirler.

Dutta, “Ben tutanaklarda buna bakacağım. Faiz artırımına yaklaştıkları zaman piyasalarla nasıl iletişim kurmayı planlıyorlar? Bu önemli bir nokta. Çünkü yatırımcıların faiz artırımı zamanlamasına yönelik beklentileri Fed beklentisinden daha büyük” diye konuştu. Bloomberg’in derlediği verilere göre euro dolar vadeli kontratları, faiz artırımları için Fed’in kendi tahminlerinden daha yüzeysel bir yola işaret ediyor.

Sürpriz bir artırım, uzun vadeli faiz oranlarında istenmeyen bir artışı tetikleyebilir.

Dutta, “Fed, kendince, faiz artırımına yaklaşıyor.  Ancak piyasalar uzaklaşıyor. Bence bir iletişim güçlüğü mevcut” dedi.