Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) önden artıracağı taahhüdünde bulunması, euroda düşüş beklentisinde olan yatırımcılara umut verdi. Euronun 5 yıla yakın bir sürenin en sert rallisini gerçekleştirmesi yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmıştı.

Euro dolar karşısında, sadece iki gün içerisinde, yüzde 2.5 geriledi ve Mart ortasından bu yana kaydettiği artışların üçte birini sildi. Düşüşler karşısında opsiyonları kullanarak korunmanın maliyeti, AMB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure’nin merkez bankasının aylık tahvil alımlarının bir kısmını erken tarihe alacağını açıklamasının ardından 4 ayın en büyük yükselişini gösterdi.  AMB yaz aylarında durgunluk yaşanmasını bekliyor.

Morgan Stanley ve Saxo Bank A/S analistlerine göre, söz konusu plan AMB’nin rekor seviyedeki teşvik planına bağlılığını pekiştiriyor ve zayıflayan euro, politika yapıcıların büyümeyi desteklemesine yardımcı olacak. Her iki firmanın analistleri de euronun bu yıl dolar ile pariteye düşeceği tahmininde bulunuyor.

Londra’daki Morgan Stanley küresel Döviz stratejileri yöneticisi Hans Redeker, “Euro-dolarda düşüş beklentisi içindeyiz. AMB zor zamanları aşmak için euronun zayıf olduğu bir ortam yaratmak istiyor” dedi.

Euro, 16 Mart’taki düşük seviyesinden yüzde 9.6 yükselerek 15 Mayıs zirve seviyeye ulaştı. Eurodaki yükselişte, AMB’nin büyümedeki ivmelenme ile birlikte parasal genişleme programını Eylül 2016’dan erken bir tarihte sonlandırabileceği spekülasyonları etkili oldu. Euro ralliyi bu hafta sonlandırdı ve Çarşamba günü 1.1097 dolar ile iki haftanı en düşük seviyesini gördü. Euro dolar karşısında Londra saati ile 07:11’de 1.1111 dolardan işlem gördü.