Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Bedri Girit, kuş gribi nedeniyle kanatlı eti ve yumurta tüketiminde kayda değer bir daralma görülmediğini, sektör ve tüketicinin bu süreci geçmişe göre daha bilinçli hareket ederek geçirdiğini savundu.

Girit, yaptığı açıklamada, dünya genelinde pek çok ülkede saptanan kuş gribinin Türkiye'de de tavuk çiftliklerinin yoğun olduğu bazı bölgelerde görüldüğünü ancak üretim anlamında şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Hastalık görünmese de tüm çiftliklerde yoğun tedbirler alındığını kaydeden Girit, virüsün 26 derecenin üzerindeki ortamlarda etkinliğini yitirdiğini, bu hafta hava sıcaklıklarının artmasıyla konunun gündemden düşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Girit, "Sıcaklıkların 26 dereceyi aştığı ortamda kuş gribi virüsü etkinliğini kaybediyor. Etkisi kısa süren, direnci düşük bir virüs. Bu hafta hava sıcaklıklarının 32 derecelere çıkacağı belirtiliyor. Havaların ısınmasıyla konunun gündemden kalkacağını düşünüyoruz" dedi.

Hastalığın sektörü geçmişte olduğu kadar etkilemediğini, daha bilinçli hareket edildiğini dile getiren Girit, "Hastalık nedeniyle iç tüketimde kayda değer bir daralma gözükmedi. Ancak şu anda en önemli ihracat pazarı olan Kuzey Irak ile ilgili sıkıntılardan kaynaklı fiyat düşüşleri var. Türkiye'de bazı bölgelerden ithalatı durduran Azerbaycan, daha sonra bu yasağı kaldırdı. Şimdi Kuzey Irak'tan da benzeri bir karar almasını bekliyoruz. Bakanlığın yürüttüğü görüşmelerin netice vereceğini ve Kuzey Irak'ın ithalat yasağını bugün yarın kaldıracağını düşünüyoruz.

Bu pazarda sıkıntının devam etmesi iç piyasayı olumsuz etkiler. Çünkü sektörün geçen sene yaptığı 1,1 milyar dolarlık ihracatın yüzde 85'i Irak'a gönderildi. Kapıların kapanması onları da olumsuz etkiliyor. Türkiye'den bu ülkeye günde 250 tır yumurta ve kanatlı eti gidiyordu. Bunun gitmemesi Irak'ta fiyatları aniden yükseltti. Onlar da bu yasağı uzun süre devam ettiremez. Yasağın konmasında konuyu bir pazarlık kozu olarak görme niyetinin de bulunduğunu tahmin ediyoruz."

Bölgesel önlem getirilmeli

Girit, Kuzey Irak ile sağlık sertifika protokolünde acilen değişiklik yapılması gerektiğini de belirtti. Mevcut protokole göre bir hastalık ortaya çıktığında Irak'ın Türkiye'den ithalatı durdurabildiğini hatırlatan Girit, oysa ki yasaklamanın sadece hastalığın görüldüğü bölgeyi kapsaması gerektiğini dile getirdi.

"Bu olay bize ders oldu" diyen Girit, ABD'da 6 eyalette kuş gribi vakası görülmesine rağmen bu ülkenin ihracatını durdurmadığını, sadece hastalığın görüldüğü bölgelerin dış ticarete kapatıldığını anlattı.

AA