Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi’nin ekonomik toparlanması, Nisan’ın ardından Mayıs ayında da zayıflama gösterdi. Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da büyüme ivme kaybetti.

Markit Economics’in Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü ve imalat sanayi göstergeleri 53.4 seviyesine geriledi. Endeks Nisan ayında 53.9, Mart ayında 54 seviyesindeydi. Endeksin söz konusu seviyesi 50’nin üzerinde olması ile birlikte genişlemeye işaret ediyor. Ancak Bloomberg anketine katılan ekonomitler endeksin 53.9 seviyesinde açıklanacağı tahmininde bulunuyorlardı. Almanya’nın göstergesi 54.1’den 52.8’ye düştü.

Euro Bölgesi’nde büyüme ilk çeyrek dönemde yüzde 0.4’e ivmelendi. Markit, içinde bulunduğumuz üç aylık dönemde de benzer bir hız yakalanacağını belirtiliyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) son teşvikleri ve zayıflayan eurodan fayda sağlayan bölge ekonomisinde toparlanma sağlama alınmış durumda değil.

Markit başekonomisti Chris Williamson, “Euro Bölgesi’nde toparlanma Mayıs ayında canlılığını kaybetti. Şu an yavaşlamanın boyutu bir önemli endişe kaynağı değil. Ancak politika yapıcıların parasal genişlemenin etkilerini görmek için beklemeleri ile birlikte ekonomik durum AMB’de tırnakların yenmesine yol açabilir” dedi.