Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa tahvil piyasasından 2015’te 300 milyar dolar götüren satış dalgası sona ermiş olabilir. Tahvillerdeki düşüş, en azından Alman tahvil vadeli kontratlarındaki opsiyon fiyatlarına göre sonlanmış görünüyor.

Traderlar, Avrupa gösterge tahvillerinde düşüş görüleceği beklentisi ile açtıkları kısa pozisyonları tahvillerde gerilemenin başlamasından bu yana en düşük seviyede çektiler. Traderlar, Alman tahvil vadeli kontratlarına alım hakkı sağlayan türev ürünler için de yaklaşık aynı miktarda ödeme yapıyorlar.

Tahvillerdeki geri dönüş Avrupa geneline yayıldı. Petrolün gerilemesi ve enflasyonla ile ilgili endişeler bazı bölgelerde iki hafta önce sabit getirili menkul kıymet piyasalarında düşüşü tetiklemişti. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Salı günü yaptığı açıklama ile 1.2 trilyon dolarlık parasal genişleme planında tahvil alımlarının hızlandırılacağını belirtti. Bu da bölgenin 6 trilyon dolarlık ülke tahvilleri için güvenlik ağını genişletti.

Londra’daki Rabobank International Avrupa faiz oranları stratejileri yöneticisi Richard McGuire, “AMB’den gelen yapısal iyimser değerlendirmeler tehlikeyi uzaklaştırdı. Görüştüğümüz bazı yatırımcılar, satış dalgasını uzun pozisyonları yeniden başlatma gözüyle izlediklerini söyledi” diye konuştu. Uzun pozisyonlar fiyatların artacağı beklentisi ile açılan pozisyonlar anlamına geliyor.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi bir aydan kısa bir süre içinde yüzde 0.075’ten yüzde 0.72’ye yükseldi.

Edinburgh’ta bulunan Standard Life Investments stratejistlerinden Frances Hudson, “Bize ekonominin yılın sonlarına doğru yükselmesi gerektiği söylendi. Satış dalgası kısmi olarak insanların deflasyon riski iddialarını azaltmalarından kaynaklandı. Ancak Avrupa’da büyümenin nereden geleceğine yönelik güçlü bir kanıt yok. Tahvil faizlerinde buradan görülebilecek herhangi bir yükseliş ekonomik belirsizlik ve AMB’nin girişimleri ile engellenebilir” dedi.

Enflasyon beklentileri petrol fiyatlarının gerilemesinin ardından düşüş gösterdi. Brent petrolü vadelileri Mayıs ayında yaklaşık yüzde 3 değer kaybederek varil başına 65 dolar indi. Nisan ayında yüzde 21 yükseliş görülmüştü.