Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD rafinerilerinden gelen rekor düzeydeki talep, 80 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesindeki arzın azalmasına yardımcı oldu ve petrol fiyatları yükseliş gösterdi. Ancak petroldeki düşüş bekleyen yatırımcılar bu fırsatı gözden kaçırdı.

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu verilerine göre hegde fonları ve para yöneticileri, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısını, 19 Mayıs’ta sona eren haftada yüzde 7 azalttılar. Uzun pozisyonlardaki söz konusu gerileme iki ayın en büyük düşüşü olarak kaydedildi. Düşüş beklentisi ile açılan kısa pozisyonlar yüzde 30 arttı.

Petrol, ABD’de üretimin 3 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve stokların Mart ayından bu yana en düşük düzeye inmesinin ardından 5 günlük düşüşü sonlandırdı. Rafinerilerden gelen talep, yılın bu dönemi için rekor güçlü seviyede gerçekleşti. Rafineriler, ABD’de sürüş sezonunun zirve yaptığı döneme hazırlık yapıyorlar.

Chicago’daki Price Futures Group kıdemli piyasa analistlerinden Phil Flynn, “ABD üretiminin zirveye ulaştığına yönelik işaretler artıyor. Rafineriler yüksek miktarda petrol kullanıyor” dedi. Petrol fiyatları 17 Mart’tan bu yana yüzde 37 yükseldi.