Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin hükümetinin, yerel borçları temizlemek için borçlanma maliyetlerini düşürmesi gerekiyordu. Merkez bankası düşürmek zorunda kaldı.

3 aylık Şanghay Bankalar Arası Faiz Oranı (Shibor), 31 Mart’tan bu yana 200 baz puan geriledi ve 2008’den bu yana en büyük iki aylık düşüşe doğru ilerliyor. Söz konusu gerileme, hükümetin yerel yönetim tahvil programını başlatması ve yerel borçların düşük faizli tahvillerle değiştirilmesi ile aynı zamana denk geliyor. Jiangsu vilayeti ve Xinjiang özerk bölgesi, geçtiğimiz hafta 3 yıl vadeli tahvilleri yüzde 3’ten düşük bir miktara sattılar.

Çin Merkez bankası (PBOC) Guvernörü Zhou Xiaochuan, yerel otoritelerin 1.77 trilyon yuandan fazla (286 milyar dolar) tahvil ihracı başlatmaları ile birlikte parasal genişlemeyi hızlandırdı. Tahvil ihraçları 2014’ten bu yana 4 kat arttı. Hükümet tahvillerinin en büyük satın alıcıları bankaların kredi faiz oranlarının gerilemesi ile tahvillere olan ilgisi artacak. Mizuho Securities Asia Ltd.’ye göre yerel hükümet borçları 25 trilyon yuana ulaşmış olabilir. Söz konusu miktar, Almanya ekonomisinden büyük boyutta.

Shanghai Yaozhi Asset Management LLP baş operasyon yetkilisi Wang Ming, “Merkez bankası, yerel yönetim tahvillerinin düşük maliyetle satıldığından emin olmak için her şeyi yapacaktır. Artan arz dolayısıyla faizler yükselirse, maliyetler önceki borçlanmalara göre daha da yüksek seviyelere çıkabilir. Bu durumda borç swapının anlamı ne olur? Dolayısıyla faizler sınırlandırılacak” dedi.