Cameron ile Juncker İngiltere-AB ilişkilerini görüştü
İngiltere Başbakanlığı, "Görüşmede Cameron İngiliz halkının sorunlarının daha iyi şekilde çözümlenmesi için halkın AB'nin değişime ihtiyaç duyduğuna inandığının altını çizdi" açıklamasını yaptı
İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Birliği'nin (AB) reforme edilmesi ve İngiltere-AB ilişkilerini görüştü.
İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ikilinin, İngiltere'nin güneydoğu bölgesi Buckinghamshire'da bulunan Başbakanlık özel konutu Chequers'da, çalışma yemeğinde bir araya geldiği bildirildi.
Açıklamada, görüşme sırasında Cameron'ın, "İngiliz halkının AB'ye yönelik mevcut durumdan memnun olmadığı" ile "sorunlarının daha iyi şekilde çözümlenmesi için halkın AB'nin değişime ihtiyaç duyduğuna inandığının" altını çizdiği, Juncker'in de İngiltere için en adil olan anlaşmayı bulmak istediğini bildirdiği kaydedildi.
Açıklamada, "Cameron ve Juncker, sorunlara çözüm bulunması çerçevesinde uzun bir süre bu konu hakkında konuştu. İkili, bu alanda daha fazla müzakere edilmesine, en iyi şekilde ilerleyebilmek için diğer liderlerin de bu müzakerelere dahil edilmesi gerektiğinde hemfikir oldu" ifadesi kullanıldı.
Başbakanlık açıklamasında, Cameron ile Juncker'in ayrıca Yunanistan'daki ekonomik durum, Ukrayna'daki gelişmeler ve Rusya'ya yönelik yaptırım konularına da değindiğine yer verildi.
Cameron'ın bu hafta içinde ülkesinin AB üyeliğine ilişkin yapacağı Avrupa turu kapsamında Alman mevkidaşı Angela Merkel, Danimarkalı mevkidaşı Helle Thorning Schmidt, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Polonya Başbakanı Ewa Kopacz ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelmesi bekleniyor.
İngiltere'nin AB üyeliğinin referanduma götürülmesi konusunun yarın parlamentonun resmi açılışını yapacak İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in okuyacağı hükümet programında yer alması öngörülüyor.
Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek isteyen İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Cameron, birliğin sınırlarının kontrolsüz olmamasını, serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi gerektiğini savunuyor. David Cameron, önce Brüksel ile müzakereler yürütmek, daha sonra da İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusunu yöneltmek istiyor.
Cameron ile Putin Ukrayna ve Suriye'yi görüştü
İngiltere Başbakanı David Cameron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda Ukrayna ve Suriye krizini görüştü.
İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Putin'in seçimlerde gösterdiği büyük başarı sebebiyle İngiltere Başbakanı Cameron'ı telefonla arayarak, tebrik ettiği, iki liderin görüşmesinde Ukrayna ve Suriye krizlerine odaklandıkları kaydedildi.
Yarım saat süren görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Suriye konusunda iki lider de özellikle DAEŞ'in ilerleyişinin durdurulması ile ülkedeki iç savaşa çözüm bulunmasına yardım sağlamanın hem İngiltere hem de Rusya'nın menfaatine olduğuna hemfikir oldu. Liderler, Suriye krizine ilişkin görüşmelerin tekrardan başlatılması için kendi ulusal güvenlik danışmanlarının bir araya gelmesini kararlaştırdı. Başbakan Cameron, Esed'in Suriye'deki çözümün bir parçası olamayacağına yönelik inancını yineledi. Liderler ayrıca bu çabanın bir parçası olarak, hem İngiltere hem de Rusya'nın ılımlı Suriye muhalefetiyle görüşmelere devam etmesinde hemfikir oldu."
Ukrayna'ya ilişkin olarak ise Cameron'ın telefonda Putin'e, İngiltere ve Rusya arasında bu konuda "derin farklılıklar olmasına devam edileceğini" söylediğini ancak "önceliğin şimdi Minsk anlaşmasının tamamıyla uygulanmasına verilmesi" gerektiğinin altını çizdiği kaydedildi.
Açıklamada, "Başbakan Cameron, Üçlü Temas Grubu'nun bir araya gelmeye ve grubun öne çıkan sorunlar üzerinde çalışmaya devam etmesine duyulan ihtiyacın önemini vurguladı. Cameron, telefon görüşmesine, İran'ın nükleer programı konusunda İngiltere ile Rusya'nın birlikte başarılı bir şekilde çalıştığını kaydederek son verdi" ifadesi kullanıldı.
Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonucu David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına iktidar olmuştur. Yeni parlamento döneminde Avam Kamarası'nda Muhafazakar Parti'nin 331, İşçi Partisi'nin 232, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti'nin ise 8 sandalyesi bulunuyor.
AA