Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) rekor seviyede tahvil alımı yapmasına rağmen, yatırımcıların ihalelere talebi geriliyor. Tahvil sahipleri bu yıl yüzde 0.8 kaybetti.

Son yapılan 10 yıl vadeli tahvil satışında yatırımcılar mevcut tahvil miktarının 2.24 katı teklifte bulundular. Söz konusu seviye 2009’dan bu yana en düşük olarak kaydedildi. Barclays Plc’ye göre 2 ile 40 yıl arasında değişen vadeye sahip tahviller için ihale talebini takip eden endeks, 2007’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya Salı günü 20 yıl vadeli tahvil satışı gerçekleştirecek.

BOJ, ekonomiyi desteklemek amacıyla aylık olarak 12 trilyon yen (99 milyar dolar) tutarında Japonya tahvili alımı gerçekleştiriyorç Ancak ülkenin tahvil piyasası, enflasyon görünümünün yükselmesi ile kaybettiren bir yatırım olmayı sürdürüyor. Hazine tahvilleri, Bloomberg’in derlediği verilere göre 2015’te yüzde 0.2 getiri sağladı.

Tokyo’da bulunan SMBC Nikko Securities Inc. kıdemli piyasa ekonomisti Hiroki Shimazu, “Enflasyon oranı yılın ikinci yarısında küresel olarak ve Japonya’da daha yüksek olacak. Bu yılın ikinci yarısında Japonya tahvilleri dahil olmak üzere küresel piyasalarda bir şok yaşanacak” dedi.

Shimazu, 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin 12 ay içerisinde yüzde 0.8’e yükselebileceğini söyledi. 10 yıl vadeli tahvil faizi Salı günü Tokyo saati ile 10:30’da yüzde 0.435 seviyesindeydi.