Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg News'ün haberine göre Gezici Anket, Türkiye’deki ana muhalefet partisi CHP’ye desteğin yüzde 30.1 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Anket, HDP’ye olan desteğin ise yüzde 10.5 olduğuna işaret ediyor. Gezici Anket, iktidarda bulunan AK Parti’ye desteğin yüzde 38.2’ye gerilediğini gösteriyor.

Gezici Araştırma tarafından yayımlanan anket, şu an iktidarda bulunan AK Parti’nin alacağı oyların, tek partili bir hükümet kurmaya yetmeyeceğini öngörüyor. Söz konusu tahmin gerçekleşirse AK Parti 2002’den bu yana ilk kez tek partili bir hükümet kuramayacak.

Ankete göre oy dağılımı şu şekilde:

AK Parti yüzde 38.2

CHP yüzde 30.1

MHP yüzde 17.1

HDP yüzde 10.5

HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak parlamentoya gireceği tahmin ediliyor.

Gezici, HDP’ye yeni giren oyların yüzde 78’inin AK Parti’den geldiğini belirtiyor. Oy verenlerin yüzde 18-19’u Kürt kökenli vatandaşlardan oluşuyor.

AK Parti’ye olan desteğin düşmesindeki en büyük faktör ekonomik olarak görülüyor. Ankete katılan kişilerin yüzde 76.2’si başkanlık sistemine yönelik bir değişimi desteklemediğini belirtti.

Anket 9-10 Mayıs tarihlerinde 36 ilde 4,860 kişi arasında yüz yüze görüşme ile gerçekleştirildi. Ankette yanılma payı 1.5 yüzde puan.