Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:20'de güncellendi)

Dolar yen karşısında, Fed Başkanı Janet Yellen’in geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirmenin ardından 8 yıla yakın bir sürenin en güçlü seviyesine ulaştı. Yellen’in faiz oranları ile ilgili yorumu tatilden dönen traderların aklını çeldi.

Dolar 16 önemli para birimi karşısında yükseliş gösterdi. Yellen, borçlanma maliyetlerinde 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek artırımın, ekonominin gelişmesi halinde, bu yıl yapılmasının “uygun” olacağını söyledi. Euro dolar karşısında, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in kreditörleri ek kemer sıkma önlemleri alınmasındaki ısrarları konusunda suçlaması ile 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, kreditörleri ek kemer sıkma önlemleri alınmasında ısrarcı olmaları ile birlikte finansal yardımların serbest bırakılması ile ilgili açmaz yarattıkları konusunda suçluyor.

Hong Kong’daki Royal Bank of Canada kıdemli Döviz stratejisti Sue Trinh, “Yellen’in geçtiğimiz haftaki değerlendirmesi dolara belirgin bir destek sağladı. Buna euro üzerindeki politik risk primi de eklenince euronun daha da gerilemesi kolaylaşıyor” dedi.

Dolar yen karşısında, 122.88 yen seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.9 arttı New York saati ile 06:55’te 122.62 yen oldu ve Temmuz 2007’den bu yana en yüksek seviyeden işlem gördü. Dolar euro karşısında, yüzde 0.7 değerlenerek 1.0905 dolara geldi.

İngiltere ve ABD piyasaları Pazartesi dünkü tatilin ardından yeniden açıldı.

(14:20'de güncellendi)