Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, dört haftanın en düşüğünden yükseldi ve baz metaller toparlandı. Bu yükseliş Çin’in altyapı yatırımlarına 300 milyar dolardan daha fazla kaynak aramasının da etkisiyle gerçekleşti.

Nikel, Londra’da yüzde 2,3 kadar yükseldi. Çin, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Pazartesi günkü duyurusuna göre, 2 trilyon yuana yakın kamu-özel yatırımı arıyor. Pekin’deki projeler içerisinde çöp arıtma tesisleri, kanalizasyon  ve metro hattı bulunuyor. Dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’de bu yatırımlar büyümeyi teşvik için kullanılacak.

CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, “Bu tür hamleler, metaller için iyi oluyor. Altyapı harcamaları daha doğrudan talep anlamına gelir. Faiz oranları gibi bütün teşviklerden daha etkindir” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratları LME’de Hong Kong saati ile 15:07’de yüzde 1.4 yükselerek metrik ton başına 12,885 dolar oldu. Nikel, Cuma günü yüzde 2.2 düşerek metrik tonu 12,710 dolar olmuştu. Bu 23 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeydi. LME resmi tatil nedeniyle Pazartesi kapalıydı.

Citigroup Global Markets Asia stratejisti Ivan Szpakowski’nin yorumlarına göre, “Nikel muhtemelen biraz agresifçe satıldı. Bizler nikelin 21,000 dolara yada başka bir seviyeye geleceğini tahmin etmiyoruz ama 13,000 dolar veya aşağısı, Çin'de nikel pik demir üreticileri için çok düşük görünüyor.

Nikel, Goldman Sachs’ın 22 Mayıs'ta yayınladığı rapora göre, 12 ay içinde ton başına 18,000 dolar seviyesine yükselecek. Çin’in paslanmaz çelik yapımında kullanılan ve yurt içinde üretilen nikel pik demire benzer nikel demir önalaşım ihracatı, Nisan’da rekor seviyeye yükseldi.

Bakır, Londra'da yüzde 0.1 yükselerek ton başına 6,169 dolar oldu. Temmuz vadelileri, New York’ta 0.3 yükselerek pound başına 2.803 dolara geldi. Temmuz vadelileri Şanghay’da ise yüzde 0.4 düşerek 44,520 yuandan kapattı.

ABD'de 1. el konut satışları, veri öncesindeki Bloomberg anketinin medyanına göre Nisan’da dört ay içindeki en zayıf seviyesinden yükseldi. Bakır kullanımı, Barclays’a göre inşaat ve altyapı kaleminin yaklaşık olarak yüzde 45’ini oluşturuyor.