Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley onları "Kırılgan Beşli" olarak adlandırdı. Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye, iki yıl önce, taper tantrum (azaltım öfkesi) olarak adlandırılan durumdan, diğer bir deyişle, Fed'in parasal teşviği azalatacağını ilk kez işaret etmesinden en fazla olumsuz etkilenen beş ülkeydi.

ABD'nin yaklaşık 10 yıllık bir sürenin ardından ilk faiz artırımının yaklaşması ile birlikte, gelişen piyasa ekonomilerinin sağlığı çok daha karışık bir tabloyu işaret ediyor. Kırılgan Beşli muhakkak ki hep birlikte düşüp kalkmayacak. Hindistan, yeni ekonomi yönetimi ile birlikte, dış ticaret açığını azalttı ve enflasyonu düşürdü. Endonezya'da ekonomik inisiyatifler çeşitli başarılara yol açarken, kalan üç ülkede ekonomik iyileşme sınırlı kaldı.

Kolombiya, Rusya ve Peru'da büyüme, taper tantrum'dan bu yana yavaşladı. Morgan Stanley, bu ülkeleri geçen ay, yükselen küresel fazilere karşı diğer bir en kırılgan grup olarak tanımladı.

Cari İşlemler

Hindistan, cari işlemler açığının GSYİH'ya oranını, 2013 yılındaki seviyesi olan yüzde 5'ten yüzde 1.4'e düşürdü ve bu, önemli gelişen piyasalar arasında en büyük düşüştü. Mal ve hizmetlerdeki açığın bu en geniş ölçümü Türkiye ve Güney Afrika'da da düştü, ancak halen yüzde 5 seviyesinin üzerinde. Brezilya ve Kolombiya'daki açıklar, emtia fiyatlarındaki düşüşlerden dolayı genişledi ve Endonezya halen bölgedeki en büyük açığa sahip ülke durumunda.

Fitch Ratings'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan sorumlu başkanı Ed Parker, "En iyi ilerlemeyi Hindistan gerçekleştirdi," dedi ve "Diğer ülkelerde durum, daha karışık" şeklinde görüş bildirdi.

Borçlanma Maliyetleri

Yüksek faizler yabancı sermayenin gelmesine yardımcı oluyor. Bu cephede, Kolombiya, Rusya ve Türkiye, enflasyona göre düzeltilmiş gösterge faizlerin sıfır seviyesinin altında olmasından dolayı, daha az caizp durumda. Peru'da reel borçlanma maliyeti, Mayıs 2013'teki seviyesi olan yüzde 1.8'den yüzde 0.2'ye geriledi. Güney Afrika ve Hindistan'da reel faizler pozitife dönerken, Brezilya'nın gösterge faizi yüzde 5.1 ile dünyanın en büyük ekonomileri arasında birinci sırayı alıyor.

Büyüme

İhracattaki teklemelerle birlikte, gelişen piuasa büyümesi ivme kazanmakta güçlük çekiyor. Zira Brezilya ve rusya resesuyona girerken, Çin'de büyüme 1990'dan bu yana en yavaş seviyesine indi. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, kalkınmakta olan ülke ekonomileri bu yıl yüzde 4.3 ile 2009'dan bu yana en yavaş hızda büyümeye hazırlanıyor.

Londra'da UBS AG'nin gelişen piyasa çapraz varlık stratejisi başkanı Bhanu Baweja, "Gelişen piyasalar iyi bir şekilde iyileşmiyor," dedi ve "Şirket kkarlarında, ihracatta ve doğrudan yabancı yatırımlarda iyileşme yok. Verimlilik büyümesinde iyileşmeye doğru ilerledikleri de kesin açık değil" şeklinde görüş bildirdi.

Borç Durumu

Morgan Stanley'e göre, Türkiye'nin kısa vadeli Döviz borcu dolar rezervlerinin yaklaşık dört katı düzeyinde ve önemli ekonomiler arasında en yüksek orana sahip. Malezya ikinci sırada ve onu güney Afrika takip ediyor.

Bank of America Corp.'a göre yerel para cinsinden tahvil piyasalarında, yabancı yatırımcılar Meksika'nın toplam tahvil miktardının yüzde 59'unu ellerinde tutuyor ve bu kalkınmakta olan ülkeler arasında en yüksek oran. Peru, Malezya, Polonya ve Endonezya'da ise yabancılar toplam tahvil stokunun en az yüzde 39'una sahip.

Union Investment Privatfonds GmbH para yöneticisi Sergey Dergachev, "Zayıf cari işlemler dengesi, yabancıların yerel tahvil piyasasındaki yüksek payı ve büyük çaplı borç yükü bir ülkeyi çok hızlı bir şekilde istikrarsızlığa sürükleyebilir" dedi.