Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Güney Kore vonu öncülüğünde, Fed’in faiz oranlarını artırmaya yaklaştığı işaretleri ile birlikte Kasım ayından bu yana en kötü aylık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

Fed Başkanı Janet Yellen 22 Mayıs’ta yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomisinin tahminlerini karşılaması halinde, gösterge borçlanma maliyetlerinin bu yıl artırılmasını beklediğini belirtti. Japonya yeni dolar karşısında 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yendeki düşüş, Kuzeydoğu Asya’da, Güney Kore ve Tayvan’da ihracat rekabet edebilirliğini zayıflatıyor ve kur savaşının şiddetlenmesi riskini artırıyor.

Hong Kong’daki Royal Bank of Canada kıdemli Döviz stratejisti Sue Trinh, “Asya para birimlerindeki zayıflık güçlü doların fonksiyonlarından biri olmanın ötesinde. Ancak güçlü dolar, Fed’in faiz artırmaya hazırlanması ile birlikte Asya para birimleri üzerinde etkili olmayı sürdürecek” dedi.

Bölgenin yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini takip eden Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, bu ay yüzde 0.8 geriledi. Von yüzde 3.2 ile 6 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmeye ilerliyor. Malezya ringiti yüzde 2.4, Tayvan doları yüzde 2.1 değer kaybetti.