Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Societe Generale bankasının İsviçre merkezli bir birimi ve üç banka, Amerikalı müşterilerinin vergi kaçırmasına yardım ettikleri gerekçesiyle 2.2 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Societe Generale Özel Bankacılık birimi 1.36 milyon dolar ödeyecek. Diğer üç banka MediBank, LBBW ve Scobag Privatbank'ın toplamda ödeyeceği ceza miktarı ise yaklaşık 1 milyon dolar.

Finter Bank Zurich, Vadian Bank ve BSI ABD'l yetkililerle benzer anlaşmalar bu yılın başlarında imza atmışlardı. Uzlaşma, İsviçreli bankaların ABD'de yargılanmasını önlemek için uygulanan bir program çerçevesinde sağlandı.

Bankalar bu programdan yararlanmak için ABD'li savcılarla işbirliğine giderek müşterileri için kullandıkları vergiden kaçınma yöntemlerini açıklamak zorundalar. ABD'de cezai soruşturma altındaki 10'dan fazla İsviçre bankası bu haktan yararlanamıyor.

Credit Suisse bankacılık grubu geçen yıl, ABD vatandaşlarına vergi kaçırmalarına yardım ettiği suçlamalarını kabul ederek  2.6 milyar dolar ceza ödemişti.