Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya’da sanayi üretimi Nisan ayında yükseliş göstererek, Euro Bölgesi’nde toparlanmanın sürdüğüne ve Almanya’da büyümenin ivmelenmesi ile talebin artış gösterdiğine işaret etti.

Mevsimsel dalgalanmalar ve enflasyona göre düzenlenmiş olan üretim, Mart ayında yüzde 0.4 gerilemesinin ardından yüzde 0.9 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 0.6’lık bir artış öngörüyordu. Üretim bir yıl önceye göre yüzde 1.4 arttı.

Sıkıntılı dönemin geride bırakılmasının ardından Alman imalatçılar yurtiçinde büyümenin ivmelenmesi ve Euro Bölgesi’ndeki toparlanmadan destek buluyorlar. Bundesbank da geçtiğimiz hafta yurtiçi ekonomik için tahminlerini artırmıştı. 

Oxford Economics Ltd. ekonomistlerinden Ben May, “Yurtiçi talep güçlü seyri koruyor. Ancak gelişen piyasalardaki zayıflık yılın ilerleyen zamanlarında ihracatları düşürebilir” dedi.

İmalat sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0.7 yükseldi. Yatırım malları üretimi yüzde 1.5 arttı. Enerji üretimi yüzde 1.4, inşaatlar yüzde 1.3 yükseliş gösterdi. Tüketici malları üretimi yüzde 0.9 geriledi.