Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'da güncellendi)

Dolar, bir Fransız yetkilinin ABD Başkanı Barack Obama’nın G7 Zirvesi’ne katılan delegelere güçlü doların bir problem teşkil ettiğini söylediğini belirtmesinin ardından değer kaybetti.

Yetkili, Pazartesi günü Güney Almanya’da gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Yunanistan’ın finans piyasalarında yarattıkları dahil olmak üzere jeopolitik riskler faiz oranlarını ve para birimlerini olumsuz etkiliyor. Bu bağlamda Obama güçlü doların bir problem yarattığını söyledi” dedi. Ardından ABD, Başkan Barack Obama’nın G7 Zirvesi’nde liderlere güçlü doların problem yarattığı yönünde değerlendirme yaptığı iddiasını reddetti. ABD, Obama’nın para politikası araçları dahil olmak büyümenin desteklenmesi ihtiyacı ile ilgili farklı bir noktaya işaret ettiği açıklamasını yaptı. Dolar Beyaz Saray’ın iddiaları reddetmesinin ardından kayıpları azalttı.

Dolar euro ve yen karşısında Pazartesi günü Fransız yetkilinin değerlendirmesinin ardından gerileme gösterdi. Dolar geçtiğimiz yıl yüzde 19 yükselerek Bloomberg tarafından takip edilen 10 gelişmiş ülke para birimi arasındaki en iyi performansı gösterdi. Dolardaki yükselişte Fed’in faiz artırımına yaklaştığı spekülasyonları etkili oldu.

Londra’daki Deutsche Bank AG Döviz stratejistlerinden Henrik Gullberg, “Obama’nın değerlendirmesi beni şaşırrtı. Çünkü geçmişte dolar ile ilgili pek konuşmuşluğu yok. Güçlü doların ticaret dengesi ve enflasyon üzerinde bir etkisinin olduğu kesin. Daha da güçlenirse Fed’in faiz artırımı kararını etkileyebilir” dedi.

Dolar euro karşısında, erken saatlerde yüzde 0.6 kadar değer kaybetmesinin ardından Londra saati ile 09:54’te yüzde 0.1 gerileyerek 1.1124 dolardan alıcı buldu. Dolar yen karşısında, Cuma günü 125.86 yen ile Haziran 2002’den bu yana en güçlü seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.2 zayıflayarak 125.44 yene geldi.

(13:00'da güncellendi)