Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Başkan Barack Obama’nın G7 Zirvesi’nde liderlere güçlü doların problem yarattığı yönünde değerlendirme yaptığı iddiasını reddetti.

ABD, Obama’nın para politikası araçları dahil olmak büyümenin desteklenmesi ihtiyacı ile ilgili farklı bir noktaya işaret ettiği açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Başkan, güçlü doların bir problem olduğunu ifade etmedi. Başkan daha önce birkaç kez yaptığı bir değerlendirmeyi yineledi. Küresel talebin aşırı zayıf olduğunu ve G7 ülkelerinin büyümeyi teşvik etmek için mali politikalar, yapısal reformlar ve para politikası dahil olmak üzere tüm politika araçlarını kullanması gerektiğini belirtti” ifadelerini kullandı.

Bir Fransız yetkili, Pazartesi günü erken saatlerde Güney Almanya’da gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Yunanistan’ın finans piyasalarında yarattıkları dahil olmak üzere jeopolitik riskler faiz oranlarını ve para birimlerini olumsuz etkiliyor. Bu bağlamda Obama güçlü doların bir problem yarattığını söyledi” dedi.

Dolar euro karşısında yüzde 0.6 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.2 gerileyerek Londra saati ile 09:18’de 1.1140 dolardan işlem gördü. Dolar Fransız yetkilinin yorumu öncesinde yüzde 0.3 kadar yukarıda seyrediyordu.