Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, seçimin ardından gelinen aşamada bir koalisyon hükümetinin deneneceğini belirterek, "Bir kere şunu görmemiz lazım. Seçim sonuçları itibarıyla, hem seçim hem kampanya hem de sonuçları itibarıyla Türkiye, demokratik seviyesini bir kere daha ortaya koydu" dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gerçekleştireceği Bakanlar Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ile toplantı için AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seçim sonuçlarının hayırlı olması temennisinde bulunan Kurtulmuş, milletin verdiği karara saygı duyduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, milletin bu seçimde de AK Parti'ye yine iktidar kapısını açtığının altını çizerek, "Seçimde her partiye belli mesajlar vermiştir. Bu mesajların çok iyi değerlendirilmesi, bundan sonraki sürece ilişkin milletimizin vermiş olduğu bu ikazların değerlendirilerek Türkiye'nin yoluna devam etmesi gerektiğini ortaya koydu. Önemli meselelerden birisi de kanaatimce Türkiye'nin en önemli meselesinin Çözüm Süreci olduğunun, bu seçim süreciyle birlikte ortaya konulmasıdır" dedi.

Tüm partilerin Türkiye'nin demokratik reformlarını çok hızlı bir şekilde tamamlama mecburiyeti bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Yeni, güçlü, demokratik, gerçekten demokratik, sivil bir anayasa, seçim sistemi, Siyasi Partiler Yasası, Meclis İç Tüzüğü gibi 12 Eylül sisteminin temel antidemokratik yapılarının tamamının değiştirilmesi şarttır. Ben şahsen, seçimden böyle bir mesajın kuvvetle verildiğini, kuvvetle böyle bir mesajın çıktığını düşünüyorum. İnşallah hemen seçimden sonra kurulacak hükümetle birlikte de Türkiye bütün parlamento, hükümette olan veya olmayan bütün partilerle birlikte bu demokratik reformlar sürecini tamamlamak zorundadır."

Bir gazetecinin, "Verdiğiniz mesajlardan halkın, başkanlıkla ilgili bir tavır koyduğunu anlıyoruz" sözü üzerine Kurtulmuş, "Hayır, onu söylemiyorum. Ama Türkiye'de bizim baştan beri söylediğimiz, başkanlık sistemi bunun sadece parçalarından birisi. Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

-"Millet birinci parti olarak AK Parti'yi çıkarmıştır"-

Numan Kurtulmuş, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in geçtiğimiz günlerde vefat ettiğini anımsatarak, "Ama sadece mesele Kenan Paşa'nın vefatı meselesi değil. Kenan Paşa'nın eliyle getirilen 12 Eylül sistemi olduğu gibi duruyor. Bu sistemin ana yapısı, anayasası bütün değişikliklerine rağmen duruyor. Son derece antidemokratik ve vesayetçi bir yapıyı koruyan bir anayasa" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, baraj sistemini bütün kampanya boyunca tartıştıklarını belirterek, şöyle dedi:

"30 Eylül 2013'te teklif etmiş olduğumuz dar bölge sistemi ya da daraltılmış bölge tartışılabilseydi ve bugün Türkiye o seçim sistemlerinden birisiyle seçime girmiş olsaydı. Aynı şekilde Siyasi Partiler Yasası, bütün bunların hepsinin tekrar düzeltilmesi gerekiyor. Türkiye'nin hakikaten milletin iradesine saygı göstererek, son derece demokratik, son derece sağlam bir yeni yapıya doğru geçmesi zorunlu görünüyor. Ben önümüzdeki parlamentonun bunu yapabileceği kanaatindeyim. Milletin böyle bir mesaj verdiğine inanıyorum."

AK Parti'nin hangi partiyle koalisyon ihtimalinin daha güçlü olduğu sorusu üzerine de Kurtulmuş, bugünden bunu konuşmanın doğru olmadığını söyledi. Kurtulmuş, "Gerçekten sonuç alıcı da değil. Nihayetinde Türkiye'nin şartları içerisinde, bu siyaset tablosu içerisinde millet birinci parti olarak AK Parti'yi çıkarmıştır. AK Parti'ye, evet, tek başına iktidar olacak bir güç vermedi. Ama sonuçta AK Parti'nin genel politikalarını tasvip ettiğini ortaya koymuş koydu. Ama 'Belli düzenlemeleri yaparak da yolunuza devam edin' mesajı verdi" görüşünü dile getirdi.

-"En uzak ihtimal bir erken seçim"-

Partisinin yolunun reform yolu olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'de ekonomik ve siyasi reformları gerçekleştirmiş bir siyasi hareket olarak, bundan sonraki süreçte de eksik kalan yapıları tamamlama zorunlulukları bulunduğunu ifade etti. Kurtulmuş, noksan kalan noktaların çok açık olduğunu kaydederek, "Yeni bir anayasadır, Siyasi Partiler Yasası'dır, Seçim Yasası'dır, Meclis İç Tüzüğü'dür ve 12 Eylül'ün bütün antidemokratik yapılarıdır. Bunları nasıl gerçekleştirebilirsek, hangi koalisyonun içerisinde bunlar gerçekleştirilebilirse herhalde seçim sonuçlarının da milletin gösterdiği istikametin de bu olduğu aşikardır" dedi.

"Erken seçim ihtimali görüp görmediği konusunda da Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Hayır. Şu aşamada Türkiye bir koalisyon hükümetini deneyecektir. Bir kere şunu görmemiz lazım. Seçim sonuçları itibarıyla, hem seçim hem kampanya hem de sonuçları itibarıyla Türkiye, demokratik seviyesini bir kere daha ortaya koydu. Son derece olgun, son derece gelişmiş bir demokrasiye sahip olduğumuzu gördük. Çok şükür ki bölge ülkelerinden bizi ayıran en önemli meselelerden birisi bu. Eğer Türkiye, diğer ülkelerde görüldüğü gibi bir takım karışıklıkların içine girmiyorsa 65 yıldır çok partili siyasi hayatta şu ya da bu şekilde demokrasisini çok ciddi şekilde geliştirmiş olmasıdır. Dünkü seçimin en güzel sonuçlarından birisi bu. Türkiye hakikaten çok olgun bir demokrasiye sahiptir. Buradan bu olgunluk içerisinde bir koalisyon mutlaka çıkacaktır. Türkiye bunu deneyecektir. En uzak ihtimal, şu günün şartları içerisinde konuşursak en uzak ihtimal de bir erken seçim diyorum."

-"Ortada bir tablo var"-

Kurtulmuş, muhalefet liderlerinin koalisyona ilişkin olumsuz açıklamalarına ilişkin de "Şimdi, bunlar hemen seçim akşamı, seçimin ertesinde söylenmiş olan sözlerdir. Dolayısıyla tablo ortada. Bu tablonun içerisinde AK Parti'nin olmadığı herhangi bir hükümetin kurulması mümkün değildir. Dolayısıyla nasıl bir hükümet kurulacak? Bunun söylenmesi lazım. Eğer hakikaten hiçbir şekilde böyle bir hükümet kurulmayacaksa o zaman sizin dediğiniz, en uzak ihtimal olan erken seçim gündeme gelir" diye konuştu.

"Muhalefet partilerinin kendi aralarında uzlaşma ihtimalini yok mu görüyorsunuz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, şimdiden bu konuda bir değerlendirme yapmayı saygısızlık olarak gördüğünü belirtti. Ortada bir tablo bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımız, demokratik teamül gereği birinci olan partinin, AK Parti'nin Genel Başkanı Sayın Başbakanımıza, hükümet kurma görevini verecektir. Ben, Sayın Başbakanımızın, süresi içerisinde gerçekten Türkiye'nin bu seçim sonuçlarında herkesi tatmin edecek bir hükümeti kurabileceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

AA