Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G7 ülkelerinin Ukrayna'ya desteklerinin devam edeceğine işaret ederek, "G7 ülkelerinin Kiev'deki büyükelçiliklerinin Ukrayna'yı ülkedeki ekonomik reformların uygulanması ve yolsuzluğa karşı savaşılması için bir destek grubu kurmasını planlıyoruz" dedi.

Merkel, Almanya'nın ev sahipliliğinde Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Zirvesi dolayısıyla yapmış olduğu basın toplantısında, G7 Zirvesi'nde Rusya'nın Ukrayna'ya uyguladığı saldırgan tavrın ve Kırım'ın işgalinin bir kez daha kınanması kararının çıktığını belirtti.

"Ukrayna'nın doğusundaki sorunların sadece siyasi olarak çözülebileceğini" söyleyen Merkel, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ancak Minsk Anlaşması'nın tam manasıyla uygulanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Yaptırımların sertleştirilmesi konusunda bunu istememelerine rağmen hazır olduklarını vurgulayan Merkel, "Şartların bunu zorlaması durumunda" yaptırımların sertleştirileceğine işaret etti.

Merkel, "Fakat Minsk Anlaşması'ndan doğan siyasi şartların yerine getirilmesi için her şeyin yapılması fikrindeyiz" dedi.

Ukrayna'yı "zorlu ekonomik reform sürecinde de" desteklediklerini belirten Merkel, "G7 ülkelerinin Kiev'deki büyükelçiliklerinin Ukrayna'yı ülkedeki ekonomik reformların uygulanması ve yolsuzluğa karşı savaşılması için bir destek grubu kurmasını planlıyoruz" diye konuştu.

"Krizlere karşı Rusya ile birlikte mücadele edilmeli"

İran'ın nükleer programı üzerine P5+1 ülkelerinin müzakerelerinin devam ettiğini kaydeden Merkel, "Rusya bu konuda da partner ve bu format (P5+1) bize gösteriyor ki diğer uluslararası krizlere karşı Rusya ile birlikte mücadele edilmeli" dedi.

İran ile devam eden nükleer müzakereler konusunda bir anlaşmaya varılmasının istendiğini aktaran Merkel, "İran Suriye'deki iç savaşla ve IŞİD'e karşı verilen mücadele ile ilgili önemli bir aktör. Bu konular ve uluslararası sorunlar çerçevesinde Rusya ile de iş birliği yapmak istiyoruz" diye konuştu.

G7 liderleri: "Göçmenlere ev sahipliği yapan orta gelirli ülkelere yardımcı olma konusunda bütün devletlere çağrıda bulunuyoruz"

Almanya'nın Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Zirvesi'nin bildirisinde, G7 liderlerinin, Ukrayna'nın doğusundaki anlaşmazlığa diplomatik bir çözümün bulunması için sarf edilen çabaları desteklediğinin altı çizildi.

G7 Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildiride, Kırım'ın Rusya'ya ilhakının bir kez daha kınandığı belirtildi. Bildiride, Rusya'nın, Ukrayna'daki ayrılıkçı güçleri desteklemeye son vermesinin ve Minsk Anlaşması'nı tamamen uygulamasının beklendiği vurgulandı.

Bildiride, son dönemde yaşanan göçmen kriziyle ilgili olarak, Akdeniz'de ve Bengal Körfezi'ndeki göçmen trajedilerine etkin bir çözüm bulunması gerekliliğinin altı çizildi. Bildiride, "Sınırlarımız ve sınırlarımızın ötesinde yapılan insan kaçakçılığını engellemek ve insan kaçakçılığıyla mücadele taahhüdümüzü bir kere daha vurguluyoruz. Mültecilere ve göçmenlere ev sahipliği yapan orta gelirli ülkelere yardımcı olma konusunda bütün devletlere çağrıda bulunuyoruz" denildi.

İsrail-Filistin sorunuyla ilgili olarak bildiride, G7 liderleri, "İlgili bütün taraflara, iki devletin barış ve güvenlik içinde yaşaması temeline dayanan müzakere edilmiş bir çözüm için çalışmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Terörizmle ve aşırıcılıkla mücadelenin, uluslararası toplumun önceliği olarak kalmaya devam etmesinin gerekliliğine vurgu yapan bildiride, bu kapsamda IŞİD'e karşı Küresel Koalisyon'un çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Bildiride, "Bu terör örgütüne karşı mücadeleyi kazanmak ve onun menfur ideolojisinin yayılmasını engellemek için verdiğimiz taahhüdün tekrar altını çiziyoruz" ifadelerine yer verildi.

İklim değişikliği ile ilgili olarak ise bildiride, bu yüzyılın sonuna kadar fosil yakıtların kullanımından uzaklaşılması gerektiği belirtildi.

AA