Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, madencilik hisselerinin öncülüğünde düşüşünü altıncı güne taşırken, Asya hisse senetleri, Çin'de büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretlerle geri çekildi. Petrol, ABD'de kaya petrolü üretiminin azaldığına ilişkin tahminlere bağlı olarak değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 08:17'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu ve bu yılın en uzun düşüş dönemini genişletti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, teknoloji hisselerindeki düşüşlerin öncülüğünde yüzde 0.8 gerilerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi yüzde 0.2 arttı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmezken, ham petrol New York'ta yüzde 1.8 değer kazandı.

Çin'de üretici fiyatları Mayıs ayında daha yavaş bir hızda arttı ve üretici fiyatları gerileyerek, rekor uzunluktaki düşüş dönemini daha da genişletti. Bu durum, enerjiden bakıra, dünyanın birçok şeyinin bir numaralı tüketicisi olan Çin'de zayıf talebi işaret ediyor. Almanya'daki G7 toplantısında, Şansölye Angela Merkel Yunanistan'a Euro Bölgesi üyeliğini sağlamlaştırması için acil adım atma çağrısında bulundu. Yunan delegasyonu Brüksel'de kreditörlere, kurtarma fonlarının serbest bırakılması amacıyla üç sayfalık bir teklif sundu.

Cenevre'de Mirabaud Securities LLP başkan yardımcısı John Plassard, "Çin'den enflasyon konusunda bazı kötü rakamlar geldi," dedi ve "İnsanlar Yunanistan gibi makro konular üzerinde daha fazla yoğunlaştı. Avrupa'da piyasa şimdilerde aşırı satım durumuna geliyor. Bu stresli piyasada bir miktar ferahlama sağlayacak bir safhaya geliyor olabiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya’nın DAX endeksi yüzde 1 gerilerken, Yunanistan’da ASE endeksi yüzde 1.6 arttı.

İspanya’nın 10 yıllık tahvil faizi 2.5 baz puan düşerek yüzde 2.22 olurken, İtalya’nın 10 yıllık faizi 2.5 baz puan düşüş ile yüzde 2.23 seviyesine geldi. Almaya’nın 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 0.88 seviyesinde yatay seyretti.

(17:15'te güncellendi)